ENSCHEDE - Voor de vijfde keer dit seizoen heeft FC Twente gewonnen. De formatie van coach Fred Rutten versloeg zaterdagavond Excelsior. In Enschede werd het 4-1 voor de thuisclub. NAC zorgde tegen RKC voor een verrassing door met 0-1 te winnen in Waalwijk.

Op de zege van FC Twente viel niets af te dingen. De ploeg nam van het begin het initiatief en leidde halverwege al met 2-0. Dat was in overeenstemming met de verhoudingen in het veld. Excelsior deed en kon weinig meer dan afwachten.

FC Twente verloor tot nu toe slechts het openingsduel, nota bene in Almelo van rivaal Heracles. Daarna begon een aardige reeks, met onder andere een zege op PSV, een gelijkspel bij AZ en een sensationele thuiszege (4-3) op RKC.

Vertrouwen

Het spreekt voor zich dat de Enschedese formatie daardoor aan vertrouwen heeft gewonnen. Excelsior kreeg amper de kans via het bekende wapen, de uitval, gevaarlijk te worden. Daarvoor was de pressie van de thuisclub, ook bij balverlies, te groot.

FC Twente heeft zich inmiddels nadrukkelijk aan de top van de ranglijst gemeld. Rutten echter is er de man naar daar groots over te doen. "Dit is een momentopname. Wat ik wel zie is dat we groeiende zijn. Dat sterkt me in de overtuiging dat deze groep mogelijkheden heeft."

Voorschot

De fans namen alvast een voorschot op meer. Het "Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn", het aloude clublied van Eddy Achterberg, klonk voor het eerst sinds jaren weer van de tribunes. Rutten bleef reëel. "Wie mee wil doen om de titel moet in een seizoen onder de twintig tegentreffers blijven. We hebben er nu al twaalf om de oren gehad."

Touma zorgde zaterdag voor de openingstreffer. De Zweed scoorde met een bekeken schot, na ruim twintig minuten. Bakkal maakte niet veel later met een kopbal min of meer al een eind aan de illusies van de Rotterdamse nieuweling. De huurling van PSV deed dat op aangeven van Touma.

Opmars

Na de hervatting zette FC Twente zijn opmars voort. Met een prachtige vrije trap van een meter of dertig zorgde Orlando Engelaar voor de 3-0 én het hoogtepunt van de avond. In zijn 100e duel voor de Enschedese club tekende Blaise N'Kufo nog voor nummer vier. In de slotminuten scoorde invaller Jarda Simr nog voor Excelsior.

Voor Ton Lokhoff, coach van de bezoekers, was dat één van de weinige lichtpuntjes. "We wisten verder nauwelijks onder de druk van FC Twente uit te komen. Deze tegenstander was een maatje te groot voor ons. Op de Enschedese zege valt helemaal niets af te dingen."

NAC

NAC Breda heeft tegen RKC in Waalwijk voor een verrassing gezorgd. De Bredanaars wonnen door een eigen doelpunt van Mulder onverdiend met 0-1. Tien minuten voor tijd miste Reuser de kans op de gelijkmaker. Hij zag zijn strafschop gekeerd door doelman Zoetebier.

Van de opgaande lijn, die vorige week tegen Feyenoord (2-2) werd ingezet, was tegen NAC niet veel meer waarneembaar. In het Brabantse onderonsje hadden de Waalwijkers weliswaar een veldoverwicht, maar het veldspel ontsteeg zelden het bedenkelijke niveau. Tot echt uitgespeelde kansen kwamen ze slechts zelden.

Ikedia zag zijn schot naast gaan en een halve omhaal van Vicelich werd voor de doellijn weggehaald door Penders. De beste kansen waren er zelfs voor het goed counterende NAC. Rigters, al na een kwartier ingevallen voor Pinas, mikte naast en de doorgebroken Leonardo, ontdaan van zijn bewaker Koenders, trof Mulder op weg naar het Bredase doel.

Van de Haar

Met Van de Haar na rust in de spits (voor Janssen) klopte RKC nadrukkelijker op de poort van doelman Zoetebier. De spits leek na een kwartier zelf de score te openen, maar liggend op de doellijn had hij de bal met de hand beroerd, waardoor arbiter Haverkort de treffer moest annuleren.

NAC restte ook in de tweede helft slechts de counter. Nadat Penders uit een hoekschop had naast gekopt en Leonardo naast geschoten, was het na 66 minuten de Braziliaan, die zijn fraaie actie zag verzilverd door een eigen doelpunt van Mulder (0-1).

In de slotfase leek RKC alsnog op gelijke hoogte te komen, nadat Stam de doorgebroken Remacle in het strafschopgebied had gevloerd. Doelman Zoetebier stopte evenwel de strafschop van Reuser.