KERKRADE - Roda JC heeft zaterdagavond in een turbulente slotfase puntenverlies tegen staartploeg Sparta voorkomen. Uitgerekend de Belgisch spits Van Tornhout, mislukt bij Sparta, scoorde in de negentigste minuut de 2-1.

De ploeg van trainer Stevens knoeide er de gehele wedstrijd op los maar handhaafde zich desondanks in de subtop van de eredivisie. Bij Sparta kwam de zevende competitienederlaag hard aan. De Kasteelclub verdiende minimaal een gelijkspel in Limburg, maar kreeg uiteindelijk niets.

Het wordt een spannende week voor de geplaagde trainer Vloet. Woensdag verliezen bij PSV mag nog. Maar als Sparta daarna thuis niet wint van Willem II, lijkt het gedaan met Vloet.

Opluchting

De benauwde zege tegen Sparta zorgde voor grote opluchting in het Limburgse kamp. Als Roda wil meedoen in de strijd om Europees voetbal, dan kan het zich tegen clubs van het kaliber Sparta geen zeperds veroorloven.

De eerste helft in Kerkrade was bedroevend. Beide ploegen grossierden in balverlies, Roda JC nog meer dan Sparta. Bij de thuisploeg gaf trainer Stevens de Belgische spits Van Tornhout een basisplaats, Dat ging ten koste van Oper.

Bij Sparta ontbrak middenvelder Rose wegens een kuitbeenblessure. Van Bueren schoof daardoor door naar het middenveld en Polak keerde terug links in de verdediging.

Aanvallend liet alleen Spartaan Oost voor rust een actie zien. Doelman Kujovic liet zich echter niet verrassen door diens harde schot.

Aanvaller

In de tweede helft startte Roda JC met een extra aanvaller. De Belg Vandamme kwam in de plaats voor middenvelder Bodor. Na ruim tien minuten stuurde Stevens ook Oper het veld in ten koste van de falende Cissé.

De aanvaller uit Estland leidde meteen de 1-0 van Roda JC in. Hij stelde met een hard schot doelman Terol op de proef. De aanval ging door en leidde tot een hoge voorzet. Van Tornhout wilde de bal in het doel koppen, maar kreeg een duw van een Spartaan.

Scheidsrechter van Egmond bestrafte die actie, ondanks felle protesten van de Rotterdammers, met een strafschop. Meeuwis wist daar wel raad mee: 1-0.

Anastasiou

Sparta-trainer Vloet speelde daarna alles of niets. Hij bracht met Anastasiou en Cvetkov twee spitsen in. Roda JC bleef knoeien en moest dat een kwartier voor tijd bekopen met de (verdiende) gelijkmaker van Sparta.

Invaller Van Dijk schoot fraai raak. Het tweede Rotterdamse competitiepunt bleef echter uit door toedoen van Van Tornhout.