LONDEN - Michel Platini wil, in het geval hij verkozen wordt tot president van de Europese voetbalbond UEFA, het maximale aantal Champions League-plaatsen per land verlagen. In de huidige opzet kunnen een aantal toplanden vier clubs afvaardigen. Platini zou dat willen verlagen naar hoogstens drie.

Platini strijdt in januari samen met de huidige president van de UEFA, de Zweed Lennart Johansson, om de hoogste baan in het Europese voetbal.

Overigens wil de Franse ex-voetballer de opzet van de Champions League verder niet veranderen. Platini: "Vier clubs is gewoon te veel. Voor het land zelf, de fans en de televisierechten. Drie zou de limiet moeten zijn."

Als het plan doorgaat verliezen Engeland, Spanje en Italië volgens de huidige ranglijst een plek.

Henry

Thierry Henry steunt zijn landgenoot Michel Platini in zijn poging president van de UEFA te worden. Henry zei in de Franse sportkrant L'Equipe: "Platini heeft zijn stempel gedrukt op het spel en het zou mooi zijn als hij dat ook buiten het veld zou kunnen doen."

"Wij voetballers willen graag mensen aan de macht met dezelfde gevoelens als wij. Als zij praten over de schema's, de wedstrijden en de problemen in het voetbal hebben wij daar geen invloed op."

"Iemand die zelf op het allerhoogste niveau heeft gespeeld begrijpt ons. Ik wil me verder niet mengen in een politiek debat, maar het lijkt me logisch dat ik hem steun in zijn campagne."