TILBURG - Voor Willem II was Heracles Almelo vrijdagavond de gewenste tegenstander op het gewenste moment. De Tilburgers hadden gezien hun delicate positie op de ranglijst dringend behoefte aan een overwinning en kregen die cadeau van de Almeloërs, die hun derde achtereenvolgende nederlaag in een uitwedstrijd leden, 2-0.

De bezoekers speelden 80 minuten met tien man. Willem II speelde ondanks de overwinning echter zwak. De thuisploeg liet zich zelfs door een vroege meevaller niet inspireren. Rechtsachter Boakye kreeg in de negende minuut na een even onbesuisde als onbezonnen actie tegenover Bobson zijn tweede gele kaart.

Trainer Brood keurde de 21-jarige Ghanees, die door Ajax aan de Almeloërs is verhuurd in de hoop een volwassen eredivisievoetballer te worden, op zijn weg naar de kleedkamer geen blik waardig.

Rood

Brood moest in de tweede helft overigens dezelfde trap afdalen. Na aanmerkingen op de leiding werd hij ook door scheidsrechter Vink van het veld gestuurd. Collega Van Wijk was blij met de belangrijke overwinning, maar zal niet gerust zijn gesteld door de manier waarop die tot stand kwam.

De spelers toonden niet de bezieling van hun trainer, die na jaren in België werkzaam te zijn geweest moet zijn geschrokken van het niveau in de eredivisie. Ook de talrijke Belgen in zijn selectie betekenden geen meerwaarde voor de club die zich eind vorig seizoen pas via de nacompetitie op het hoogste niveau wist te handhaven.

Voor een dergelijk doemscenario is het ditmaal nog te vroeg, maar vrolijk worden de fans van Willem II nog niet van het spel van hun favorieten. De thuisploeg speelde vrijdagavond zielloos en had uiteindelijk een strafschop (in de 57e minuut benut door Kerekes) nodig om de patstelling te kunnen verlaten.

Moeite

Willem II heeft al wekenlang de grootst mogelijke moeite met scoren. In de basisopstelling, die Van Wijk voor vrijdagavond bedacht, had alleen Messoudi dit seizoen al een doelpunt achter zijn naam staan. Hij werd nog binnen het half uur vervangen door Wilmet die op zijn beurt in de slotfase weer werd gewisseld.

De overige vier Tilburgse treffers kwamen in de eerste zeven competitieduels van El Hamdaoui (drie) en Redan, maar het tweetal is langdurig geblesseerd. Van oud-international Bobson en de houterige Kerekes hadden de Twentse verdedigers weinig te vrezen.

Dat de Hongaar toch scoorde, was op de gemakkelijkste manier, vanaf elf meter joeg hij de bal snoeihard langs Pieckenhagen. Die kon hem even later met een gewaagde actie het score wel beletten.

De goede vorm van de Duitse doelman mocht Heracles ditmaal echter niet baten. Invaller Den Ouden, die vier minuten eerder de leeggespeelde Kerekes was komen vervangen, maakte in de slotfase de tweede treffer voor Willem II.