AMSTERDAM/ROTTERDAM - Met het zelfvertrouwen van een koploper reist Ajax zondag naar Rotterdam voor de wedstrijd tegen nummer zeven Feyenoord. Toch is de kans groot dat de bekerkampioen in de Rotterdamse Kuip voor de tweede keer op rij tijdens een uitduel afwijkt van de traditionele huisstijl met twee vleugelaanvallers en een centrumspits.

Bekijk video

Henk ten Cate wilde zoals gebruikelijk niets over zijn opstelling zeggen. De trainer van Ajax besteedde vrijdag tijdens de training opvallend veel tijd aan Klaas-Jan Huntelaar en Kenneth Perez, het beoogde spitsenkoppel voor de ontmoeting met Feyenoord.

Ten Cate viel twee weken geleden in de Utrechtse Galgenwaard ook terug op een systeem met twee aanvallers. Urby Emanuelson versterkte toen het middenveld. De defensie bestond met John Heitinga, Jaap Stam, Zdenek Grygera en Thomas Vermaelen uit vier echte verdedigers.

Niet krampachtig

"Jullie zien zondag wel hoe we gaan spelen", stelde Ten Cate. "Ik hou in ieder geval niet krampachtig vast aan een systeem. Ik kijk per wedstrijd wat goed voor Ajax is. Het zegt me niet veel dat Feyenoord op de zevende positie staat. Feyenoord tegen Ajax is een duel dat zich niet laat voorspellen. Dat geldt ook voor Barcelona tegen Real Madrid. Met Barcelona hadden we wel eens achttien punten minder dan Real. Maar we wonnen wel toen van ze."

Koeman

Trainer Erwin Koeman zal zijn spelers voorhouden dat de ontmoeting met Ajax een ideale mogelijkheid is een matige reeks af te sluiten. De oefenmeester van Feyenoord kan waarschijnlijk weer beschikken over Nicky Hofs en Theo Lucius. Het lichtgeblesseerde duo kreeg afgelopen donderdag tegen FC Basel rust. "Ik wilde niet het risico lopen dat ik ze misschien heel lang moet missen", motiveerde Koeman zijn besluit.

Bij Ajax ontbreekt Ryan Babel. "Dat is jammer", stelde Ten Cate. "Hij is de man in vorm. Hij kan wedstrijden beslissen. Maar gelukkig hebben we nog wel een paar andere goede spelers. Ik vind dat we met Ajax veel progressie maken. Tegen Feyenoord willen we de lijn doortrekken. We willen winnen, zoals altijd. Vooral onze supporters vinden een wedstrijd tegen Feyenoord speciaal."

"Feyenoord tegen Ajax is voor heel Rotterdam een speciale wedstrijd. We moeten keihard werken en veel duels winnen", aldus Koeman die nog steeds vertrouwen heeft in Henk Timmer. De doelman ging donderdag tegen FC Basel net als vier dagen eerder tegen RKC in de fout na een vrije trap. "Henk speelt gewoon", stelde Koeman. "Punt uit."