AMSTERDAM - Het Nederlands hockeyteam heeft vrijdag de finale bereikt van het WK hockey. De ploeg van bondscoach Lammers won in Perth door een treffer van Mascha van der Vaart met 1-0 van China. In de eindstrijd neemt Oranje het zondag (05.35 uur uur Nederlandse tijd) op tegen Argentinië. De Zuid-Amerikanen versloegen eerder op de dag titelverdediger Australië met 1-0.

"We hebben nu gewonnen, dat is het allerbelangrijkste", sprak coach Marc Lammers na afloop over de weinig sprankelende wedstrijd.

Bij Oranje zaten de aanvallers Kim Lammers en Femke Kooijman vrijdag op de tribune. Lammers, die bij het WK teleurstelt, was door bondscoach Marc Lammers (geen familie) gepasseerd. Kooijman ondervond te veel last van een rugblessure. Door de absentie van de KZ-speelster moest Lammers terugvallen op zijn 'oude' opstelling in Perth; met Ellis Verbakel links op het middenveld en Fatima Moreira de Melo voorin op de rechterflank.

Nederland had in de eerste helft problemen met de opbouw. De verdedigers en middenvelders hadden door de felle en stugge dekking aan Chinese kant moeite om de spitsen aan te spelen. Toch waren de betere kansen in de vrijwel gelijkwaardige wedstrijd voor Oranje. Hanneke Smabers en Miek van Geenhuizen schoten de bal op de sterke keeper Yali Nie, die in de 31e minuut ook een venijnige strafcorner van Ageeth Boomgaardt onschadelijk maakte.

Na de rust kwam Oranje snel op voorsprong. Mijntje Donners schoot een vrije slag meteen de cirkel in, waar Van der Vaart de bal liggend intikte, 1-0. Het was pas de zevende treffer voor de hardwerkende middenvelder in haar 103e interland.

Nederland moest daarna heel diep gaan om de Chinese loopwonders af te stoppen. Dankzij de sublieme verdediging, met Janneke Schopman als grote uitblinker, kon Nederland de minieme marge vasthouden. Schopman moest in de voorlaatste minuut nog wel naar de kant, nadat ze een vrije slag van de Chinese aanvoerster Chen vol in haar gezicht had gekregen.

Oranje, achtvoudig wereldkampioen met de laatste titel in 1990, speelde vorig jaar in de finale van de Champions Trophy in Amstelveen ook tegen Argentinië. De ploeg van Lammers verloor toen met 2-3. Het Zuid-Amerikaanse team stond vier keer eerder in de WK-finale, maar won nog nooit.