RIJSWIJK - Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een telefonisch onderhoud gehad met olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband. Rogge wilde persoonlijk van VDH horen wat zijn bezwaren zijn tegen het omstreden plan om de olympische zwemfinales in Peking 2008 in de ochtenduren af te werken. De IOC-topman nam zelf het initiatief, bevestigde vrijdag de manager van het Eindhovense team van Van den Hoogenband.

Op verzoek van de Amerikaanse televisiestations overweegt het IOC de finales naar de ochtend te verschuiven. Op prime time kunnen de Amerikanen dan naar hun zwemhelden kijken. Drievoudig goudenmedaillewinnaar Van den Hoogendband is fervent tegenstander van dat voornemen. Hij heeft de steun van Europese en Australische topzwemmers.

VDH heeft Rogge zijn grootste bezwaar voorgelegd. Zwemmers zijn in de ochtenduren langzamer dan in de avond. Dat feit is wetenschappelijk bewezen. De Eindhovenaar verwacht dat Rogge, die zelf een medische achtergrond heeft, gevoelig is voor zijn argumenten, aldus VDH's teammanager.

Het IOC beslist op 29 november in Koeweit over het tijdstip van de finales.