MELBOURNE - Pieter van den Hoogenband heeft bij wereldbekerwedstrijden in Melbourne (kortebaan) zijn eigen Nederlands record op de 100 meter vrije slag geëvenaard. De Nederlandse zwemmer kwam in het bad van Melbourne uit op 47,20 seconden. Bij het EK kortebaan in Portugal in 1999 was Van den Hoogenband net zo snel.

De Brabander was vrijdag een klasse apart. Denis Pimankov, de Russische nummer twee, moest 1,25 seconde op de Philips-zwemmer toegeven. Klaas-Erik Zwering bereikte ook de finale van de 100 meter vrij. In de series dook hij met 49,52 voor het eerst onder de vijftig seconden.

In de eindstrijd, waarin hij als zesde eindigde, verbeterde hij zich nog een keer tot 49,40. Joris Keizer, met 49,89 ook voor het eerst onder de grens van vijftig seconden, eindigde als elfde.

Op de 50 meter rugslag bleef Keizer net buiten de finale. Met ,83 was hij nog niet sneller geweest. Hij werd er negende mee. De Philips-zwemploeg presteerde trouwens in zijn geheel goed in Melbourne. Hinkelien Schreuder stapte het podium op na de 50 meter vlinderslag.

De Zweedse Therese Alshammar won in 26,38 voor de Amerikaanse Rachel Komisarz (26,83). Schreuder eindigde in een persoonlijk record van 26,89 als derde. Het was haar eerste podiumplaats in een wereldbekerwedstrijd.