ALKMAAR - Trainer Louis van Gaal van AZ vond de door hem toegepaste wijzigingen in de rust van de wedstrijd tegen Sporting Braga in de UEFA-beker (3-0) donderdag doorslaggevend. "Na de pauze speelden wij fantastisch."

Van Gaal kreeg een eerste helft te zien die hij vooraf verwachtte. "Sporting Braga hield constant tien spelers achter de bal. Dat maakt het voetballen lastig. We bleven geduldig wachten tot zij een keer in de verkeerde positie stonden. Het doelpunt voor rust viel op het goede moment."

Omzettingen

Tijdens de rust haalde Van Gaal Simon Cziommer naar de kant ten faveure van Gretar Steinsson. Demy de Zeeuw en Stijn Schaars veranderden daardoor ook van positie. "Dat was belangrijk", vond Van Gaal. "Invaller Joao Pinto van Braga kwam door de omzettingen moeilijk aan voetballen toe. Hoewel we enkele kansen weggaven, voetbalden we in de tweede helft beter dan voor rust."

De trainer wilde ondanks de zege niet te veel conclusies trekken voor de wedstrijd van zondag tegen PSV. "Vorig seizoen stonden we al na tien minuten met 2-0 achter. Dat mag ons zondag niet overkomen."