PAMPLONA - SC Heerenveen is de groepsfase van het UEFA-bekertoernooi donderdag in Pamplona begonnen met een gelijkspel tegen Osasuna. In het matige duel voor Groep D werd niet gescoord.

Voor Osasuna was dit het zesde gelijkspel op rij in het Europese bekervoetbal dit seizoen. Voor Heerenveen is het de zesde opeenvolgende wedstrijd waar de Friezen niet tot scoren zijn gekomen.

Verdedigen

Heerenveen moest de eerste helft zwaar verdedigen. Ernstig in problemen kwam de ploeg niet. De flankballen van Osasuna waren wel gevaarlijk maar het ontbrak de spitsen aan kop- en schotkracht. Zowat alles vloog over of naast.

Gevaarlijkste aanvaller was Soldado. In de 13e minuut lanceerde hij een schitterende achterwaartse volley. Doelman Vandenbussche kreeg er nog een vuist tussen tot verdriet van de 14.000 kijkers in het Estadio Reyno de Navarra. De duels waren doorgaans hard maar niet gemeen. De Sloveense scheidsrechter Skomina trad wel streng op. Hij gaf geel aan Flaño van Osasuna, Hansson, Nilsson en Dingsdag van Heerenveen. In de tweede helft ook aan Friend en Alves.

Prager en Milosevic botsten met de hoofden tegen elkaar. Beiden konden verder. Tien minuten voor rust blokkeerde Prager een kogel van Soldado. Hij verdraaide daarbij zijn knie en moest worden vervangen door Kissi.

Heerenveen kwam aanvallend tot bijzonder weinig. De eerste helft niet één schot, in de tweede helft ook niets bijzonders omdat het balbezit meestal ruim voor het 16-metergebied ophield.

Kopkans

In defensief opzicht kreeg de formatie van Verbeek de zaken steeds beter voor elkaar, zodat ook Vandenbussche weinig meer te duchten kreeg. In de 68e minuut kreeg Soldado een vrije kopkans. Weer richtte de spits te hoog.

Heerenveen bleef vrij gemakkelijk overeind. In de slotfase ontstond wel enig tumult. Toen trainer Gertjan Verbeek wilde wisselen om tijd te winnen, liep Nilsson te langzaam van het veld af. De scheidsrechter maande hem op te schieten. Nilsson deed het niet snel genoeg, kreeg zijn tweede gele kaart, gevolgd door de rode. "Ik heb een dom ding gedaan", bekende de gestrafte speler.

Bradley mocht er niet meer inkomen. De woedende Verbeek moest ook uit de dug-out verdwijnen. Met tien haalde Heerenveen, gelukkig voor de domme Nilsson, wel het bevrijdende einde. Goed resultaat gehaald zonder goed voetbal.

Verbeek

"Veel meer viel hier niet te halen", sprak Verbeek na afloop tevreden. "Dit punt was belangrijk voor ons. We kwamen flink onder druk, maar wij hebben niet veel kansen weggegeven. Op Nilsson was ik boos. Hij wist dat de scheidsrechter snel een kaart trok. Waarom ik ook weg moest, begrijp ik niet, want mijn woede gold alleen voor Nilsson en niet de scheidsrechter of wie dan ook."