BASEL - Twee voormalige spelers van AZ speelden donderdagavond in Zwitserland een hoofdrol bij Feyenoord. Doelman Henk Timmer ging bij de openingstreffer van FC Basel in de fout.

Dankzij invaller Stein Huysegems kwam de Rotterdamse ploeg de openingswedstrijd van de groepsfase in het UEFA-bekertoernooi toch goed door: 1-1.

Feyenoord zag er aanzienlijk anders uit dan afgelopen zondag bij RKC Waalwijk (2-2). Koeman durfde in verband met de komende klassieker tegen Ajax geen risico te nemen met zijn lichtgeblesseerde spelers Theo Lucius (dijbeen) en Nicky Hofs (enkel). De oud-international heeft het duo zondag in de Kuip hard nodig om op het middenveld overeind te blijven tegen de koploper uit Amsterdam.

Naast Hofs en Lucius ontbrak ook Royston Drenthe. De jeugdige vleugelverdediger moest in het Sankt Jakob-Park zijn plaats afstaan aan Philippe Leonard. Voor de Belgische international was het zijn officiële debuut bij Feyenoord, nadat hij met een flinke trainingsachterstand in augustus was aangetrokken.

Tiendalli

Naast Leonard kregen ook Tiendalli en Bahia een basisplaats van Koeman. Tiendalli, eveneens pas in augustus overgekomen van FC Utrecht, was een maandje uit beeld door mentale problemen. Hij kon de druk bij een topclub als Feyenoord nog niet goed aan. Bahia keerde terug na zijn hersenschudding op 24 september in het thuisduel met stadgenoot Excelsior (1-0).

Door alle wisselingen, vooral in de defensie, begon Feyenoord onzeker in Basel. Na twaalf minuten had Leonard al de gele kaart te pakken voor een onnodige overtreding in de buurt van de middenlijn. De 32-jarige Belg debuteerde aan de linkerkant niet echt soepel.

Schietkans

Met Greene, aanvoerder bij absentie van Lucius, en Buijs op het middenveld kwam Feyenoord na de zwakke beginfase beter in de wedstrijd. Spits Charisteas kreeg in de 36e minuut een fraaie schietkans. Doelman Costanzo redde moeizaam.

Na de rust viel FC Basel, met Cristiano (ex-Roda JC) op de bank en Majstorovic centraal in de verdediging, zonder veel overtuiging aan. De thuisploeg probeerde het vooral van afstand, maar doelman Timmer liet zich aanvankelijk niet verrassen.

Na een uur reageerde de tweede keeper van Oranje evenwel niet afdoende op een venijnige vrije trap waarna invaller Eduardo attent toeschoot, 1-0. Het was zijn eerste balcontact. Een andere invaller, Stein Huysegems, zorgde een kwartier voor tijd op rand van buitenspel voor de positieve eindstand voor het gehavende Feyenoord.