ALKMAAR - AZ heeft de eerste test in een voor de Alkmaarders bepalende voetbalweek met succes doorstaan. Het elftal van trainer Louis van Gaal versloeg donderdag de Portugese topclub Sporting Braga in de groepsfase van de UEFA-beker overtuigend met 3-0.

Bekijk video

Zondag volgt voor AZ de tweede grote test. PSV is dan te gast in het DSB-stadion. Na afloop van het duel tegen de landskampioen weet Van Gaal wat hij dit seizoen ongeveer van zijn selectie mag verwachten. Tot nu toe verloor AZ nog niet, maar de Noord-Hollanders troffen voor donderdag nog geen topploegen.

Vorig seizoen had AZ ook vrij weinig moeite met de kleinere tegenstanders, maar schoot het vaak tekort in de topduels. Om dit keer wel mee te voetballen om de prijzen, zal AZ zich vooral moeten verbeteren in de 'grote' wedstrijden.

Kracht

Tegen Braga kreeg Van Gaal daarom voor het eerst dit seizoen de ware kracht van zijn elftal te zien. In de Portugese competitie staat Braga derde met twee punten achterstand op de koplopers FC Porto en Sporting Portugal.

Toch werd donderdag al vrij snel duidelijk dat Braga niet mag worden vergeleken met PSV. Zowel qua voetbalkwaliteiten als spelopvatting niet. De Portugezen trokken zich zoals verwacht massaal terug op eigen helft. AZ moest het spel maken en slaagde daar goed in.

Van Gaal koos er vrij verrassend voor om met Moussa Dembélé en Maarten Martens in de basis te beginnen. Dat ging ten koste van Gretar Steinsson en Danny Koevermans. Simon Cziommer startte als rechtermiddenvelder.

Geduld

Met pressievoetbal drukte AZ de tegenstander achteruit. In de beginfase leverde dat onder meer kansen op voor Demy de Zeeuw en Shota Arveladze. Ook toen Braga de eerste fase van de wedstrijd had overleefd, bleef AZ met geduld voetballen. Iets wat concentratie eist tegen een massaal verdedigende ploeg.

De vasthoudendheid van de Alkmaarders leverde een kleine tien minuten voor de pauze de beloning op. Arveladze was alert na een geblokt schot van Dembélé: 1-0.

Het doelpunt zorgde ervoor dat Braga na de rust de speelwijze omgooide en meer aanvallend ging denken. Van Gaal wisselde meteen Cziommer voor Steinsson. Braga kreeg kansen, maar AZ steeds meer ruimte. Invaller Koevermans, die amper twee minuten in het veld stond, profiteerde daarvan een kwartier voor tijd: 2-0. Kort daarna maakte Stijn Schaars ook nog 3-0.

Orde

AZ bleef daarmee ongeslagen in het DSB-stadion. Alleen Arsenal wist dit seizoen een vriendschappelijk duel te winnen in het nieuwe onderkomen. Van Gaal zal zijn ploeg ondanks de euforie vrijdag direct tot de orde roepen. AZ liet deze competitie twee keer punten liggen, thuis tegen FC Twente (2-2) en thuis tegen ADO Den Haag (2-2). Beide duels vonden plaats drie dagen na een wedstrijd in de UEFA-beker. Zondag mag AZ laten zien hoe ver het team daadwerkelijk is gegroeid.