PARIJS - Lance Armstrong neemt vermoedelijk geen juridische stappen tegen de auteurs van LA Officiel, het nieuwste boek waarin de zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk wordt neergezet als een onverschrokken dopegebruiker. De Amerikaanse oud-profwielrenner reageerde donderdag luchtig: "Een heel klein groepje mensen probeert nog altijd mij te ruïneren. Het is gewoon een nieuwe Frans boek met ongegronde en sensationele aantijgingen."

De auteurs van LA Officiel, Pierre Ballester en David Walsh, beschuldigden de zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk ook al in hun eerste boek LA Confidentiel van list en bedrog.

Armstrong

Hun nieuwste boek, dat donderdag in de winkels in Frankrijk ligt, concentreert zich op de rechtszaak die de Amerikaan vorig jaar voerde tegen een verzekeringsmaatschappij, die in 2001 Armstrong 9,5 miljoen dollar (7,6 miljoen euro) beloofde als hij de Tour van 2001, 2002, 2003 en 2004 zou winnen. Het bedrijf SCA claimde dat Armstrong zijn overwinningen niet op zuivere wijze had behaald en probeerde het contract ongeldig te krijgen. Tevergeefs, Armstrong won de rechtszaak.

Verder komen in het boek nieuwe getuigenissen tegen de 35-jarige ex-wielrenner aan bod. Onder meer van Armstrongs oud-ploegmaat Frankie Andreu, die heeft toegegeven in 1999 epo te hebben gebruikt. De Australische arts Michael Ashenden, uitvinder van de bloedtest om epo op te sporen, weerlegt in het boek de beweringen dat Armstrong van nature een buitengewoon grote hart- en longcapaciteit heeft. "Het lijdt geen twijfel dat hij doping heeft gebruikt."

Armstrong, die zich momenteel voorbereidt op de marathon van New York (5 november), zag destijds ook al af van juridische stappen tegen het eerste boek. "Dit zijn rancuneuze types en zogenaamde deskundigen die volgens mij hun wetenschappelijke status verdienden met een schriftelijke cursus. Ik heb schoon gereden en schoon gewonnen. Ik ben de meest gecontroleerde sporter uit de geschiedenis en nooit positief bevonden", aldus de Texaan.