AMSTERDAM - Ajax overweegt zijn naam te verbinden aan een Chinese profclub, zo meldt Voetbal International. "We gingen ervan uit dat Ajax bij vijftig miljoen Chinezen zou aanspreken, maar het blijken er eerder tweehonderd miljoen te zijn", vertelt Ajax-directeur Maarten Fontein in VI. De algemeen directeur en technisch directeur Martin van Geel brachten recentelijk een bezoek aan het land.

Fontein wil de naamsbekendheid van de Amsterdamse club vooral commercieel benutten. "Dat werkt het snelst door onze naam te koppelen aan een bestaande club. Aan het vestigen van een eigen jeugdopleiding in China denken we momenteel niet." Volgens de algemeen directeur is het spelniveau te laag om talentvolle jonge spelers daar op te leiden.

Cape Town

Fontein beseft dat de eventuele stap niet zonder risico's is. Zes jaar geleden nam Ajax een meerderheidsbelang in de Zuid-Afrikaanse club Cape Town. De club uit Kaapstad leverde Ajax het afgelopen boekjaar een verlies op van een 500.000 euro. De omzet bedroeg één miljoen.

"In de zes jaar dat we in Zuid-Afrika zitten hebben we een aantal lessen geleerd. Een uitvloeisel daarvan is dat we nu met de installatie van Hans Vonk veel beter controle over de gang van zaken hebben. Ook willen we de club dichter bij het volk brengen", aldus Fontein in VI.