AMSTERDAM - De deelname van een verenigd Korea aan de Olympische Spelen van 2008 in de Chinese hoofdstad Peking is in gevaar gekomen door de nucleaire proef die Noord-Korea vorige week uitvoerde. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge gezeged. "Deze test heeft de situatie compleet veranderd. Ik blijf in contact met de olympische comités van Noord- en Zuid-Korea, maar we moeten de uitkomst van deze toestand afwachten."

Rogge betreurt de situatie omdat hij dacht vooruitgang te boeken in zijn gesprekken met de Korea's. Het IOC blijft hopen op de deelname van een verenigd Korea aan de komende Zomerspelen, verklaart de Belg.

Beide landen konden het ondanks enkele goede gesprekken nog niet eens worden over de samenstelling van één olympische ploeg voor de Spelen van 2008. Zuid-Korea wil dat atleten uit beide landen zich plaatsten voor de Spelen op basis van hun sportieve prestaties. De noorderburen zien het liefst evenveel atleten uit beide landen in de ploeg.

Openingsceremonie

Het communistische Noord-Korea en het op het Westen georiënteerde zuiden leven sinds de burgeroorlog in de jaren vijftig ondanks een wapenstilstand op gespannen voet met elkaar. Tijdens de Olympische Spelen van 2000 en 2004 liepen beide landen samen tijdens de openingsceremonie, maar namen los van elkaar deel aan de competities.

De Verenigde Naties kondigden na de atoomproef van Noord-Korea economische sancties af tegen het land, dat onder bewind staat van dictator Kim Jong Il.