AMSTERDAM - Erwin Koeman wil geen risico nemen met de lichtgeblesseerden Theo Lucius en Nicky Hofs in de Uefa Cup-wedstrijd uit tegen FC Basel. De trainer staat in tweestrijd omdat hij het duel met de Zwitsers niet cruciaal acht, maar een goed resultaat wel erg belangrijk vindt voor zijn team. "We hebben tot eind december nog achttien wedstrijden voor de boeg en ik moet ook rekening houden met de wedstrijd van zondag tegen Ajax", verklaart hij op de website van zijn club.

Goed nieuws voor Koeman is dat André Bahia en de Belgische aankoop Philippe Léonard weer fit zijn en de verdediging van Feyenoord kunnen versterken. Bovendien verwachtte aanvoerder Lucius woensdag na de training tegen Basel te kunnen spelen. De met een enkelblessure kampende Hofs is het grootste twijfelgeval bij Feyenoord. Koeman wil het rustig aan doen met de middenvelder. "Die jongen heeft er twee operaties aan de knie opzitten en op blessuregebied al het één en ander meegemaakt. We moeten niet forceren, de gezondheid heeft de prioriteit. Maar als het kan, speelt hij."

AZ

Sporting Braga-trainer Carlos Carvalhal ziet zijn eigen ploeg als underdog in de Uefa Cup-wedstrijd donderdag tegen AZ in Alkmaar. "Voor ons is Europees voetbal allemaal vrij nieuw", verklaarde hij woensdag na de training van de Portugezen in het DSB Stadion. "Bovendien kennen we onze plaats. Wij kwamen bij de loting uit pot vijf en AZ uit pot twee. AZ is daarom favoriet."

Carvalhal vreest AZ vanwege het aanvallende spel, het makkelijke scoren en de snelle balcirculatie van de Alkmaarders. Hij vindt dat het elftal van nu erg lijkt op het team waarmee trainer Co Adriaanse twee seizoenen geleden de finale van de Uefa Cup misliep. "Alleen is het voetbal onder Louis van Gaal wat zakelijker", verklaart hij op de website van AZ.

SC Heerenveen

SC Heerenveen wacht donderdag een heet avondje in het Reyno de Navararra-stadion van Osasuna. De Friezen draaien de laatste weken moeizaam in de Eredivisie, waarin de club al drie wedstrijd op rij niet wist te winnen. Dat de Spanjaarden dit jaar in de eigen competitie ook niet in beste doen steken, zegt trainer Gertjan Verbeek weinig. "Osasuna is een ingespeelde eenheid", stelt hij vast op de website van zijn club. "Het wordt een zware dobber om hier een goed resultaat weg te slepen."

Maar Verbeek acht zijn eigen ploeg niet kansloos in de uitwedstrijd. "Wij speelden zondag tegen Heracles geen goede wedstrijd (1-0 nederlaag, red.). Maar misschien hebben we Osasuna hiermee wel zand in de ogen gestrooid. De kans bestaat dat ze ons onderschatten."