ISTANBUL - PSV bleef woensdagavond rustig en wachtte geduldig op de kansen die komen zouden. De ploeg van Ronald Koeman won daardoor uiteindelijk vrij eenvoudig met 2-1 van de Turkse kampioen Galatasaray en heeft de tweede ronde van de Champions League binnen handbereik.

"We staan er nu wel heel goed voor", blikte Jan Kromkamp op de ranglijst van groep C in de Champions League. PSV heeft net als Liverpool al zes punten meer dan Bordeaux en Galatasaray. "Dat mogen we niet meer weg geven."

Kromkamp besefte dat PSV in de eerste helft moeizaam presteerde. "We hadden last van de wind en stonden onder grote druk. In de tweede helft ging het beter. Al voor mijn gelijkmaker zetten we Galatasaray onder druk. Dit is echt een heel belangrijke zege."

Knock-outfase

PSV, dat voor de tweede keer op rij een uitwedstrijd op het hoogste Europese voetbalpodium won, heeft na drie duels al zeven punten. Normaal gesproken is één overwinning in de resterende drie wedstrijden - waarvan twee in Eindhoven - genoeg voor PSV om zich voor het derde opeenvolgende jaar te plaatsen voor de knock-outfase van het belangrijkste Europese toernooi.

Toch was de start van Galatasaray woensdagavond veelbelovend. Het elftal van Gerets moest ook wel. Het duel met PSV was voor de ploeg de laatste kans om nog wat te maken van hun Europese campagne. Uit de eerste twee wedstrijden haaldem de Turken slechts één punt. Ook in de nationale competitie presteert het elftal ondermaats.

Voorsprong

De gevreesde eerste twintig minuten waren bijna voorbij toen Sasa Ilic Galatasaray op voorsprong zette. De Serviër had daarbij wel het geluk dat zijn inzet, na een mooie steekpass van Ümit Karan, van richting werd veranderd door Alex. Doelman Gomes was daardoor kansloos op het schotje van de aanvaller.

Met het doelpunt van Ilic gebeurde precies waarvoor Koeman vooraf bang was geweest. De oefenmeester waarschuwde in zijn persconferentie voorafgaand aan het duel voor een fanatieke start van de Turken. Die voorspelling kwam uit. Galatasaray startte furieus en maakte het PSV in de beginfase erg moeilijk.

Lastig

Daar kwam bij dat de omstandigheden in het olympisch stadion in Istanbul erg lastig waren. Galatasaray speelt normaal gesproken in het Ali Sali Yen-stadion, maar dat knusse onderkomen is door de UEFA afgekeurd voor wedstrijden in de Champions League. De Turkse topclub voetbalt daarom zijn Europese wedstrijden in het grote olympisch stadion, waar woensdagavond de sterk aanwakkerende wind vrij spel had.

PSV voetbalde voor rust met de wind in de rug en dat was goed te zien. Uittrappen van doelman Gomes schoten in één keer over de achterlijn en veel passes kregen te veel vaart, waardoor van gestructureerd voetbal aanvankelijk geen sprake was. Pas na de 1-0 van Ilic kreeg PSV wat meer ruimte om te voetballen, al leverde dat optische overwicht geen kansen op voor de Brabanders.

Averij

PSV had in de eerste fase meer averij op kunnen lopen. Galatasaray overrompelde de gewaarschuwde PSV'ers de eerste twintig minuten. Ayhan Akman kreeg een vrije kopkans (over), en direct na de 1-0 voorkwam Carlos Salcido met een uiterste poging de 2-0 voor de Turken. Hij werkte een scherpe voorzet van Ümit Karan over de kruising.

PSV speelde het vervolg van het duel echter uit als een volleerde en ervaren ploeg. De landskampioen bleef rustig, raakte niet in war van de ambiance en van de vroege achterstand. Na precies een uur spelen maakte Jan Kromkamp gelijk en brak daarmee het verzet van de geplaagde topclub. De rechtsback, die erg aanvallend speelde tegen de Turken was mee opgekomen en schoot maar eens op doel. Mondragon dacht de bal simpel op te kunnen rapen, maar verkeek zich volledig op de inzet: 1-1.

Galatasaray had na de gelijkmaker niet de kracht om PSV onder druk te zetten. De ploeg van Gerets gaf veel ruimte weg en daar profiteerde Koné van. De levensgevaarlijke Ivoriaan maakte eindelijk een belangrijke goal en bracht PSV daarmee op de rand van de volgende ronde.

Verdiend

Trainer Ronald Koeman sprak over een verdiende zege. "We begonnen slecht maar hebben alles na rust recht kunnen zetten. Toen domineerden we."

Uitgerekend Jan Kromkamp maakte in de tweede helft de gelijkmaker. "Dat was opvallend", vond Koeman. "Want juist hij had het in de eerste helft moeilijk. Na de gelijkmaker hebben we de wedstrijd gedicteerd. We zijn er nog niet. Maar we hebben een hele grote stap richting de tweede ronde gezet."