BASEL - Hoe snel kan het gaan bij Feyenoord? Nog geen twee jaar geleden verloor de Rotterdamse ploeg voor het UEFA-bekertoernooi met 1-0 van FC Basel, donderdagavond opnieuw tegenstander van de Rotterdammers in hetzelfde evenement.

Alleen reservekeeper Patrick Lodewijks is nu nog over van de dertien spelers die de toenmalige coach Ruud Gullit in het Sankt Jakob-Park liet opdraven. Het gebrek aan stabiliteit, hiërarchie en leiderschap in de huidige selectie van trainer Erwin Koeman is met die uittocht grotendeels verklaard.

Gullit speelde op 16 december 2004 met de volgende opstelling: Lodewijks; Song, Paauwe (70. Artz), Loovens en Mtiliga; Smolarek, Buffel, Bosschaart en Magrao; Kuyt en Kalou (64. Lazovic).

Sanering

De sportieve en financiële problemen hebben de laatste jaren in De Kuip serieuze vormen aangenomen. Dankzij een rigoreuze sanering, inclusief de lucratieve verkoop van Kuyt/Kalou, kon de clubleiding dit jaar een dreigend faillissement afwenden. Sinds januari nam Feyenoord afscheid van liefst 34 contractspelers.

De blijvers en de nieuwkomers kunnen dit seizoen niet echt bekoren. Opvallend is de geringe inbreng voorlopig van de zogenaamde versterkingen. Kolkka, De Ceulaer, Huysegems, Derijck, Tiendalli en Leonard zitten meer op de bank of op de tribune dan dat ze op het veld staan.

Lucius

Alleen Theo Lucius en aanvaller Angelos Charisteas lijken echte versterkingen. De anderen spelers delen in de algehele malaise.

Het ploeterende Feyenoord (11 punten uit 7 competitie duels) treft FC Basel wel op een goed moment. De elfvoudige kampioen van Zwitserland is met 13 punten uit tien wedstrijden eveneens aan een matig seizoen bezig.

Coach Christian Gross, sinds 1999 aan het bewind, staat onder grote druk. Een zware afkoopsom houdt zijn ontslag vooralsnog tegen. Met verdediger Majstorovic (ex-FC Twente) en aanvaller Cristiano (ex-Roda JC) beschikt Gross over twee spelers die Feyenoord goed kennen.

Bahia

Feyenoord is woensdag met André Bahia afgereisd naar Basel. De Braziliaanse verdediger keert terug in de selectie nadat een hersenschudding hem enkele weken aan de kant heeft gehouden.

Hij kwam vorige maand voor het laatst in actie in de thuiswedstrijd tegen stadgenoot Excelsior. De Zuid-Amerikaan moest toen na een halfuur naar de kant na een botsing met ploeggenoot Serginho Greene.