ARNHEM - Wie over twee jaar wil deelnemen aan de Olympische Spelen van Peking moet redelijkerwijs uitzicht hebben op een plaats bij de eerste acht. NOCNSF maakte woensdag bekend vast te houden aan de "stringente" selectievoorwaarden. "We willen een winnende cultuur in onze ploeg", zei Charles van Commenée, technisch directeur van de sportkoepel.

Volgens Van Commenée, straks ook de Chef de Mission, ging dat opnieuw in goed overleg met bonden, sporters en coaches. "Het is een kwestie van aantonen dat jouw uitgangspunt de juiste is. Bij de één lukt dat wat sneller dan de ander. Tot grote meningsverschillen heeft het ook deze keer niet gevoerd."

Winnende cultuur

De opvolger van Joop Alberda vindt de eis ook de enige juiste. "Een 'winnende cultuur' krijgen we alleen als sporters succesvol zijn. Als veel atleten er al in de eerste ronde uit vliegen ontstaat er een andere cultuur. Bij de topacht als norm hebben we een redelijke garantie dat er een sfeer ontstaat die wij willen hebben."

In essentie is er, ook wat betreft de Paralympics, qua normen en limieten weinig anders in vergelijking met de Spelen van Athene in 2004. Marcel Sturkenboom, sportdirecteur van NOCNSF, maakte kenbaar dat er hooguit sprake was van een verduidelijking. "Ook het IOC en de overkoepelende federaties moeten weten waar ze aan toe zijn. Onze eisen zijn zwaarder dan de internationale normen. Daarover mogen geen misverstanden komen."

Dat was al zo. Van Commenée: "In sommige disciplines hebben we nu bepaald dat een sporter twee keer wat moet laten zien, om toevalstreffers uit te sluiten. Soms hebben we het aantal kwalificatiemomenten wat beperkter gehouden. Maar nergens hebben we de lat substantieel hoger of lager gelegd."

De sporter moet "in beginsel" worden uitgedaagd om op de belangrijkste momenten aan de kwalificatie-eisen te voldoen. Dat betekent tijdens wereldkampioenschappen. Daarnaast gelden ook EK's, wereldbekers en wereldranglijsten als referentiekaders.

NOCNSF

Henk Gemser, bestuurslid topsport van de sportkoepel, zei dat NOCNSF wel streeft naar maatwerk. "Een atleet die op 100 meter niet aan de limiet voldoet maar wel zesde wordt op het WK mag een kans krijgen op de Olympische Spelen."

Nog niet alle disciplines zijn terug te vinden in de woensdag gepresenteerde mappen (of online op Sport.nl). Bijvoorbeeld de eisen voor atletiek en zwemmen, niet de minste van de Olympische onderdelen, ontbreken nog. Dat komt omdat de internationale federaties hun voorwaarden nog niet bekend hebben gemaakt. "We willen geen onduidelijkheid creëren", zei Sturkenboom.