PARIJS - De Deense wielerploeg CSC beëindigt de samenwerking met de Italiaanse renner Ivan Basso. Teammanager Bjarne Riis heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Basso miste dit jaar de Ronde van Frankrijk wegens mogelijke betrokkenheid bij het dopingschandaal rond de Spaanse dokter Fuentes. Hoewel het Italiaanse Olympisch Comité (CONI) zijn naam vorige week zuiverde, wil CSC niet langer met Basso verder.

De 29-jarige Basso had bij de Deense formatie nog een doorlopend contract tot 2008. "Na alles wat er is gebeurd, vooral deze zomer, hebben CSC en Basso besloten uit elkaar te gaan. Het was een moeilijke beslissing, maar we zijn beiden tot de conclusie gekomen dat het beter is als we ieder onze eigen weg gaan", lichtte Riis toe.

Basso reed sinds 2004 voor CSC. In shirt van het Deense team stond hij twee keer op het podium bij de Ronde van Frankrijk. In 2004 eindigde hij als derde en in 2005 als tweede. Na het afscheid van de Amerikaan Lance Armstrong had de editie van 2006 dé Tour van Basso moeten worden. Met zijn eindzege in de Giro overstreepte hij zijn favorietenrol, maar vlak voor de start van de Tour trok CSC hem terug omdat zijn naam stond op de lijst van Fuentes.

Riis

Riis sprak woensdag zijn waardering uit voor de prestaties die Basso voor CSC leverde. "Ik wil Ivan bedanken voor zijn tijd bij de ploeg en de geweldige resultaten die hij en het team samen hebben behaald. We wensen hem alle goeds voor de toekomst."

Basso liet weten dat hij bij diverse teams in de belangstelling staat. Discovery Channel zou hem al een aanbieding hebben gedaan en ook Milram zou interesse hebben.