HEERENVEEN - Een ruime meerderheid van de Nederlandse schaatstoppers heeft zich verenigd bij de sportersvakbond NL Sporter. De schaatsers willen - net als hun sponsoren - een volwaardig gesprekspartner zijn van de schaatsbond KNSB en diens belangrijkste geldschieter AEGON.

KNSB, AEGON en de commerciële teams sluiten om de vier jaar een zogenoemde collectieve samenwerkingsovereenkomst, waarin bijvoorbeeld het aantal reclame-uitingen op een pak worden bepaald en verdeeld. Door zich te verenigen bij NL Sporter willen de schaatsers ook deelname aan die gesprekken afdwingen.

Vertegenwoordiger

De 26 aangemelde rijders hebben daarvoor een vertegenwoordiger van NL Sporter naar voren geschoven. "We doen dit niet om ruzie te maken", verduidelijkt Mark Tuitert. "We willen gewoon betrokken zijn. Sponsoren komen en gaan. Daarom is het belangrijk dat er ook een vertegenwoordiger van de schaatsers aan tafel zit."

Vorig jaar hadden de schaatsers ook al plannen om zich te verenigen in een vakbond, maar in het drukke olympische seizoen konden de rijders te weinig tijd vrijmaken om tot een akkoord te komen. Op woensdag 25 oktober maakt NL Sporter meer details bekend over de vakbond voor schaatsers.