ROTTERDAM - Op weg naar het WK kregen de Nederlandse volleybalsters maandag een kleine tegenvaller te verwerken. Na twee sterke duels met Cuba verloor de ploeg van bondscoach Avital Selinger maandag in een oranje gekleurd Topsportcentrum in Rotterdam de laatste oefenwedstrijd ter voorbereiding op de wereldtitelstrijd met 3-1 (31-33, 18-25, 25-22, 25-27).

Nederland had het zelfvertrouwen vorige week behoorlijk opgevijzeld met twee verrassende overwinningen (3-2) op Cuba. De vrouwen uit Midden-Amerika draaien al jaren mee aan de top.

Ze behaalden in 1992, 1996 en 2000 olympisch goud en stonden twee jaar geleden in Athene met een bronzen plak opnieuw op het podium. In navolging van Cuba heeft Oranje zich tot doel gesteld bij de Olympische Spelen in Peking te schitteren.

China

Op weg naar China heeft Nederland dit seizoen al het nodige laten zien. De inmiddels vaste basis met Chaïne Staelens, Caroline Wensink, Manon Flier, Riëtte Fledderus, Ingrid Visser, Debby Stam en libero Janneke van Tienen, van wie de meesten afgelopen seizoen uitkwamen voor Martinus, raakt steeds beter op elkaar ingespeeld.

Daarnaast heeft Selinger met Alice Blom, Mirjam Orsel en de jonge Floortje Meijners goede alternatieven achter de hand.

Farewell Match

Oranje maakte vorige maand indruk bij het kwalificatietoernooi voor de Grand Prix in Varna en trok deze lijn door in de eerste twee wedstrijden tegen Cuba. Gezien het duel maandag in Rotterdam moet Oranje qua stabiliteit echter nog wel een stap maken. Vooral in de tweede set van de 'Farewell Match' ging het volledig mis.

In het derde bedrijf leken de vrouwen zich nog wel te herstellen. Nederland pakte de set, maar slaagde er daarna net niet in het duel nog verder te verlengen. Cuba besliste de ontmoeting met 27-25 en zette Oranje weer even met beide benen op de grond.

Conclusies

Selinger was na de twee overwinningen al zo realistisch genoeg niet te veel conclusies aan de verrassende zeges te verbinden. Pas in Japan zal duidelijk worden waar zijn ploeg op dit moment staan.

Met Brazilië en de Verenigde Staten als tegenstanders in de groep wacht de vrouwen in Kobe een pittige voorronde. Hoewel een plaats bij de eerste vier met Kameroen, Puerto Rico en Kazachstan als andere opponenten mogelijk moet zijn, is het zaak zo hoog mogelijk in de groep te eindigen. In de volgende fase kan Nederland dan nog de confrontaties met de toplanden ontlopen.

Selinger zal pas in Japan bekendmaken met welke twaalf speelsters hij het toernooi gaat spelen. Hij reist op 23 oktober wel met zijn volledige selectie van vijftien speelsters naar Azië.

De drie afvallers zullen tijdens de wereldtitelstrijd bij een club in Japan gaan meetrainen.

Huurman

Ook Francien Huurman wordt tijdens het WK nadrukkelijk bij de ploeg betrokken. De international, die een aantal jaren in Japan heeft gespeeld, is hersteld van borstkanker, maar is nog niet fit genoeg om op niveau te volleyballen. Ze krijgt een rol in de begeleidingsstaf.