BRUSSEL - Nederland, België en Luxemburg gaan zich in januari 2007 officieel kandidaat stellen voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018. Dat vertelde het Belgische kamerlid Alain Courtois maandag.

Courtois is voormalig algemeen secretaris van de Belgische voetbalbond (KBVB) en was toernooidirecteur bij het EK in 2000. Dat evenement organiseerden Nederland en België gezamenlijk.

Haalbaarheid

In april van dit jaar startten de KNVB en KBVB een haalbaarheidsonderzoek. Het onderzoek zou aan het einde van 2006 zijn afgerond, maar volgens Courtois is dat nu al het geval.

Courtois deed zijn uitspraken op de Belgische regionale zender Actua TV. "De kaarten liggen erg goed", zei hij. "Medekandidaat Spanje schuift Madrid naar voren als gaststad voor de Olympische Spelen van 2020. Het is onwaarschijnlijk dat het tegelijkertijd gaat meedingen naar het WK voetbal."

Concurrentie

Ook voor de vier andere belangrijke concurrenten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland, kan Courtois gelijkwaardige initiatieven opsommen. "De kans voor de Benelux neemt daarom alleen maar toe."

Inmiddels is Courtois al op bezoek geweest bij beleidsbepalers, politici en bedrijven in België. Overal wordt het plan naar zijn zeggen goed onthaald.

Losse Flodder

Algemeen secretaris Harry Been van de KNVB deed de uitspraken van Courtois maandagavond af als onzin. "Dit is een losse flodder", aldus Been, die voor Nederland toernooidirecteur was bij het EK 2000 en het WK onder twintig in 2005.

"In België is het onderzoek misschien al afgerond, in Nederland nog niet. Wij moeten eerst onder meer nog overleggen met de regering. Dat zal pas na de verkiezingen gebeuren. Daarnaast moeten we qua infrastructuur en faciliteiten nog steeds kijken of het wel mogelijk is om het WK te organiseren."

Sympathiek

Dat Luxemburg bij het WK wordt betrokken, is volgens Been eveneens niet waar. "Het is een sympathieke gedachte, maar je kunt een WK niet door drie landen laten organiseren. De uitspraken van Courtois zijn een schot voor de boeg. Pas tijdens de eerste maanden van het nieuwe jaar gaan we opnieuw rond de tafel met de Belgen. Dan beslissen we of we ons officieel kandidaat stellen."