ZEIST - Bondscoach Foppe de Haan heeft absoluut geen trek in een frontale botsing met Ajax-trainer Henk ten Cate. Als de Fries echter niet meer vrij kan beschikken over spelers van de Amsterdamse club voor Jong Oranje, dan zal hij zich hard opstellen. "Als het echt moet, passen we de reglementen strikt toe", liet De Haan maandag weten.

"Dan eisen we de Ajacieden op. Komen ze dan nog niet, heeft de club een probleem. Maar ik vertrouw erop dat het zo ver niet zal komen", benadrukte de coach.

De bondscoach reageerde op recente uitlatingen van Ten Cate over de overvolle interlandkalender. Als het aan de trainer van Ajax ligt, stellen spelers als Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Urby Emanuelson zich niet meer beschikbaar voor Jong Oranje. "Die jongens spelen al drie jaar zonder rust door. Zij worden vermoord. Op deze manier zijn ze op hun 25e levensjaar opgebrand", liet Ten Cate weten.

Gezeur

Deze opmerkingen zijn slecht bij De Haan gevallen. "Ik ga op korte termijn met Henk praten. Hij had dit niet moeten roepen. Hiermee brengt hij mij in een geweldige spagaat. Want als ik spelers van Ajax ga sparen, maar van andere clubs niet, krijg ik weer gezeur uit andere hoek. Dat schiet niet op."

De Haan: "Ik wil van Henk weten of hij op persoonlijke titel heeft gesproken of dat hij het nieuwe beleid van Ajax heeft verkondigd. Dat laatste kan ik me haast niet voorstellen. Ajax stelt zich altijd heel loyaal op naar de nationale teams toe. Ze zien de toegevoegde waarde van Oranje. De spelers hebben er echt iets aan. Ze doen ervaringen op die ze bij hun club niet zo snel zullen beleven."

Ten Cate pleitte voor een aanpak op maat. De Haan zou voor Jong Oranje van geval tot geval moeten bekijken welke Ajacied voor selectie in aanmerking komt. Volgens Ten Cate zou dat beleid ook voor spelers van andere clubs mogen gelden. "Maar ik moet natuurlijk wel zelfstandig en onafhankelijk kunnen werken", repliceerde De Haan.

Uitleggen

"Wat Ten Cate wil, gebeurt overigens al. Met Maduro en Afellay (PSV) heb ik al eens rekening gehouden. Overleg met de spelers en clubs is er altijd geweest en zal er altijd blijven. Over blessures of bankzitters wordt altijd gepraat. Dat wil ik Henk ten Cate graag nog eens uitleggen."

De Haan: "Zoveel wedstrijden speelt Jong Oranje nu ook weer niet op jaarbasis. Over een half jaar kan de wereld er voor sommige spelers heel anders uitzien. Dan zijn de clubs en zijzelf misschien weer blij met een uiverkiezing voor Jong Oranje. Andersom kan ook.

Babel was in augustus blij dat hij met Jong Oranje kon meedoen, omdat hij bij Ajax weinig speeltijd kreeg. Nu speelt hij volop, zowel bij Ajax als bij het grote Oranje. Die wisselwerking is voor alle partijen positief."