PERTH - Mijntje Donners, de topscorer van Oranje in Perth, staat voor het belangrijkste weekeinde in haar hockeyleven. Zondag tijdens de laatste speeldag van het WK, haar derde, kan ze zowel wereldkampioen als Nederlands recordinternational worden. Het laatste zal wat makkelijker gaan dan het eerste.

"Als je maar lang genoeg bij Oranje blijft hangen, word je het vanzelf", zei de 28-jarige aanvoerster donderdag met de nodige zelfspot. "Maar ik ben totaal niet met dat record bezig. De wedstrijd vrijdag in de halve finales tegen China is nu het belangrijkste. Ik ben niet bang voor die ploeg. Fysiek en conditioneel doen we echt niet voor hen onder, hoewel veel mensen dat wel denken."

Cadeautjes

Vlak voor het vertrek naar Australië sloeg de teamleiding van Oranje de nodige presentjes voor de jubilarissen in. Miek van Geenhuizen (50 interlands), Clarinda Sinnige (100) en Macha van der Vaart (100) hebben hun cadeau in Perth al gehad en Ageeth Boomgaardt (150) kan er zondag op rekenen. Voor Donners, die zondag op 192 kan komen en daarmee Suzan van der Wielen als recordhouder aflost, is 'officieel' niets ingekocht.

"Het is tenslotte geen vaststaande mijlpaal die je bereikt", toonde de aanvalsleidster van Oranje en Den Bosch alle begrip. "Ach, met een wereldtitel als cadeau ben ik ook al tevreden. Maar zonder gekheid, het is natuurlijk hartstikke leuk om het interlandrecord juist in de WK-finale te breken. Maar ik hecht er alleen maar waarde aan als we de wereldtititel daadwerkelijk winnen. Dan krijgt dat record een dimensie om nooit te vergeten."

Counterhockey

Met vijf treffers heeft Donners voorlopig een groot aandeel in het succesvolle verloop van het WK, met zes overwinningen en een gelijkspel in groep B. "Onze huidige speelwijze is op mijn lijf geschreven", legde de routinier uit. "We spelen een soort counterhockey en vooral tegen de sterkere landen krijg ik als diepe spits veel ruimte. Dan ben ik op mijn best."

"Bal aannemen, hup erlangs en schieten. Ik ben niet de enige die hier lekker speelt.Alle aanvallers bij ons zijn goed in vorm. We hebben niet voor niets 22 keer gescoord in de zeven groepswedstrijden."

Amper drie maanden geleden stond Oranje er bij de Champions Trophy in China, gewonnen door het gastland, nog heel wat minder voor. In vijf groepsduels maakte Nederland slechts zes treffers. Donners maakte uitgerekend in de strijd om het brons tegen Australië (4-3) het 'gouden' doelpunt, haar enige in Macau. "De ontlading was toen even groot, ja", blikte ze terug. "Ik speelde helemaal niet zo slecht in China, maar als de doelpunten niet vallen, ga je toch een beetje aan jezelf twijfelen."

Techniektraining

Na de leerzame lessen in Macau kwam de nadruk bij Oranje te liggen op de techniektraining. "Dan zie je weer dat het afronden op het doel in het hockey goed trainbaar is. Ik mag dan 28 jaar zijn en veel ervaring hebben, als ik in de voorbereiding op Macau zes weken lang vrijwel alleen maar zware conditietraining doe, verdwijnt ook bij mij de scoringstechniek geleidelijk aan."

"Dankzij specifieke trainingen voor de aanvallers, met veel schietoefeningen, kwam de scherpte in de afwerking na Macau vanzelf weer terug. Dat is bij alle spitsen goed te zien hier in Perth."

Intercedente

Donners, van beroep intercedente maar al twee jaar fulltime hockeyster, neemt na het WK een beslissing of ze nog twee jaar doorgaat tot de Olympische Spelen in Athene 2004. "Ik heb het mezelf moeilijk gemaakt. Met een achtste plaats is het makkelijker afscheid nemen dan met een wereldtitel. Want als we hier goud winnen, kunnen we dat ook over twee jaar in Griekenland. Daar wil ik dan ook graag nog bij zijn."