AMSTERDAM - Ivan Basso wil terug naar de Deense ploeg CSC. Nadat het Italiaans Olympisch Comité CONI donderdag adviseerde Basso niet te schorsen vanwege mogelijke betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal, sprak de Giro d'Italia-winnaar met enkele ploegen over een terugkeer in het peloton. CSC heeft zijn voorkeur. "Dit is mijn team. Ik geloof dat ik nog steeds een grote bijdrage aan de ploeg kan leveren", zegt de Italiaanse wielrenner maandag in de Franse krant L'Equipe.

Basso werd deze zomer daags voor de start van de Tour de France door CSC op non-actief gezet omdat hij mogelijk door de Spaanse arts Eufemiano Fuentes met bloeddoping was behandeld. Ploegleider Bjarne Riis sprak sindsdien vier maanden niet met zijn pupil, maar zou Basso na diens vrijspraak weer in zijn team terug willen. Naast CSC hebben Discovery Channel en Team Milram zich voor hem gemeld, bevestigt Basso in de sportkrant. "Maar ik ga het liefst terug naar CSC."

Voor een terugkeer bij CSC moet de vertrouwensrelatie tussen Basso en ploegleider Riis wel volledig worden hersteld, benadrukt de Italiaan. "Het zwijgen van Riis was slecht, heel slecht", verklaart Basso. Toch koestert de Italiaan geen wrok tegen de Deen. "Maar ik wil wraak voor mijn uitsluiting van de Tour de France van dit jaar door de Tour volgend jaar te winnen. De afgelopen vier maanden waren als een slechte droom, maar ik weet dat ik pas 28 jaar ben en dat dit niet mijn laatste Tour zou zijn."