TAMPERE - De wereldkampioenschappen karate hebben Nederland één medaille opgeleverd. Alleen Daniël Sabanovic, actief als deelnemer en bondscoach, stond in Finland op het erepodium. Dat viel tegen, na het dubbele zilver en brons van twee jaar geleden in Monterrey.

Sabanovic was de eerste om dat te beamen. Met zijn 27 jaar kan hij ook het best de ontwikkeling in het laatste decennium beoordelen. "Het wordt steeds moeilijker op een groot toernooi een medaille te winnen. De top wordt steeds breder. In feite is elke partij een finale. Toch had ik op meer gerekend."

Spraakzamer

Sabanovic was op de slotdag spraakzamer dan na afloop van zijn finale in de open klasse. Dat was ook begrijpelijk. Tegen de Italiaan Stefano Maniscalco was de 'playing' bondscoach van Oranje kansloos: 0-5. Dat stak. Evenals in Mexico was slechts' zilver zijn deel. "Ik kwam gewoon niet bij hem. Hij was scherper", bromde de 27-jarige wereldkampioen van 2000.

In de categorie tot 80 kg bleef revanche zondag uit. Sabanovic eindigde als zevende door in de tweede ronde van de herkansing van de Venezolaan Cesar Herrera te verliezen: 0-1.

Vanesca Nortan, het boegbeeld van de karatebond bij de vrouwen, stelde ook in de klasse boven 60 kg teleur. Ze verloor in de herkansing van Greta Vitelli. Deze Italiaanse maakte in de verlenging het beslissende punt: 2-1. Nortan was in de tweede ronde duidelijk de mindere van Laurence Fischer gebleken: 1-5. Dat was geen schande. De Française denderde door naar de finale en het goud.

In de open klasse was de zwaargewicht uit Nieuw-Vennep ook niet geslaagd. Ze verloor in de derde ronde van de Turkse Yildiz Aras, waarna de Amerikaanse Elisa Au haar in de herkansing de weg naar de huldiging versperde: 6-3.

Geoffrey Berens

Geoffrey Berens werd in de kwartfinale uitgeschakeld. De lichtgewicht (-60 kg) verloor met 3-5 van Montassar Tebban. Deze Tunesiër maakte het verschil door een paar keer theatraal tegen de vloer te gaan.

Het kwam Berens op strafpunten te staan wegens te hard contact. "Ik kan absoluut niet tevreden zijn, ik ging voor een medaille. Het enige positieve is dat ik mijn A-status van NOCNSF heb behouden", was zijn reactie.

Voor René Smaal (-75 kg) was de derde ronde het eindstation. Hij verloor op een enkele ippon van de sterke Italiaan Salvatore Loria.

Voor zwaargewicht Mitchell van der Weerd (+80 kg) duurde het individuele toernooi zondag welgeteld een partij. Hij verloor met een ippon verschil van de Hongaar Milan Guba: 1-2.

Van Wely

Moreno Sheppard, die in de landenwedstrijd indruk maakte, viel tegen in de categorie tot 70 kg. In de derde ronde ging het mis tegen de onbekende Australiër Leon Romary. Merle van Wely mocht in het individuele WK (-60 kg) maar een keer de tatami op. Ze had niets in te brengen tegen Lolita Peret uit Frankrijk: 0-7.

Sabanovic nam de jongeren in bescherming. "Toen ik in 1997 in Rio de Janeiro als broekie voor het eerst meedeed, vloog ik er ook in de eerste ronde uit."