RUDDERVOORDE - Sven Nys legt het peloton van veldrijders als vanouds zijn wil op. De Belgische Raborenner behaalde zondag bij de eerste wedstrijd van de Superprestige in Ruddervoorde zijn vijfde overwinning van dit seizoen. Nys soleerde zaterdag ook al naar de winst in Dottenijs en won begin oktober eveneens de ouverture van de wereldbekercyclus in Aigle.

Nys werd op het podium in Ruddervoorde, waar de Superprestige aan het 25-jarige jubileum begon, geflankeerd door zijn landgenoten Sven Vanthourenhout en Bart Wellens. Richard Groenendaal was de beste Nederlander op de vijfde plaats. Gerben de Knegt eindigde als elfde. Nys reed al in de tweede ronde weg bij de rest van het veld.

Omdat de achtervolging moeizaam op gang kwam, bouwde hij binnen een kwartier een voorsprong van dertig seconden op. "Het viel een paar keer stil en niemand was capabel genoeg om met Nys mee te gaan", legde Groenendaal na afloop uit. "Nys heeft weer grote indruk gemaakt. Hij was veruit de sterkste. Ik heb zelf ook een rondje op kop gereden. Er stond behoorlijk wat wind, dus het is extra knap dat hij in zijn eentje zo'n gat wist te slaan. Hij heeft de vorm duidelijk te pakken. Het is aan hem om het vol te houden. Maar ik ga er niet vanuit dat hij zo zal blijven heersen. Straks komen er andere crossen en ander weer."

Jammer

In de beslissende fase van de wedstrijd maakten Vanthourenhout en Wellens zich los van de groep van achtervolgers. Groenendaal zat op dat moment te ver van achter om met dit duo mee te gaan. "Dat was jammer, anders had ik nog voor het podium kunnen meedoen. Maar ik ben niet ontevreden. Ik heb in de nacht nog moeten overgeven, dus helemaal fit was ik niet. Op zulke rondjes is het voor mij nu eenmaal moeilijk om te winnen."

Nys was op het snelle traject in Ruddervoorde met bultjes en zandhopen juist in zijn element. Gezien zijn vorm had hij ook gerekend op een solo, evenals zaterdag in Dottenijs, waar De Knegt als derde finishte. "Als ze niet in mijn wiel zitten, ligt mijn tempo momenteel nog te hoog voor de concurrentie", stelde Nys.

"Ik heb elke ronde mijn voorsprong uitgediept tot ik veertig seconden bij elkaar had geharkt. Die heb ik vastgehouden. Mijn conditie kan nog de hoogte in. Ik hoop alleen dat er nu echte crossen met modder aankomen. Dan wordt het een strijd op kracht."