AMSTERDAM - Nauwelijks gehinderd door een onbegrijpelijk lamlendig spelend Willem II blies de jonge talenten van Ajax woensdagavond de vorig seizoen verworven reputatie van cupfighter nieuw leven in. Dankzij een volkomen verdiende zege (2-1) schaarde de verliezend halve finalist van afgelopen jaar zich bij de laatste zestien van de van tevoren door loting bepaalde huidige editie van de nationale beker.

Door treffers van aanvoerder Stefano Seedorf, neefje van international Clarence, en spits Jamal Akachar na rust, mogen de Amsterdamse beloften het in de achtste finales opnemen tegen Excelsior, de club waar aartsrivaal Feyenoord de talenten stalt. Kew Jaliens deed pas in blessuretijd van het eenzijdige duel iets terug.

Op de zege van de jonge Amsterdammers viel niets af te dingen. Het beloftenteam van Ajax overklaste de bezoekers uit Tilburg op bijna alle fronten. Willem II was alleen fysiek sterker. Dat bleef echter onopgemerkt omdat de meeste spelers van de middenmoter in de eredivisie wel heel slap de duels aangingen.

Trainer Mark Wotte van Willem II laat zich graag met Co Adriaanse vergelijken. Beide oefenmeesters hebben een achtergrond als gymleraar. Ze prediken verzorgd en aanvallend voetbal en zijn verbaal goed onderlegd. Gelukkig voor de huidige selectie van Willem II gaat Wotte iets minder impulsief dan in Tilburg te werk.

Ongemotiveerd

Wat Willem II de 5000 toeschouwers in Arena liet zien, was voor Adriaanse aanleiding geweest een strafexpeditie uit te voeren. De Tilburgers arriveerden in Amsterdam met de wetenschap dat ze vijf van de laatste zes duels hadden verloren. Ook voor het gezelschap van Willem II is bekend dat het nationale bekertoernooi de kortste weg richting Europees voetbal is. Het was dan ook onbegrijpelijk dat de bezoekers zich totaal ongemotiveerd over de glibberige grasmat bewogen.

De Tilburgers brachten doelman Stekelenburg geen enkele keer in de problemen. Ajax 2 verzuimde voor rust al afstand te nemen. Seedorf kreeg twee uitstekende mogelijkheden voor de openingstreffer. De aanvoerder van de Amsterdammers revancheerde zich in de 68e minuut alsnog voor de gemiste kansen. Akachar verdubbelde de marge zeven minuten later. Na de treffer van Jaliens blies arbiter Vink direct af.

Straatvoetbal show

Ajax 2 trakteerde de dolenthousiaste aanhang in het laatste kwartier op een heuse show. Weseley Sneijder, het grootste talent uit de Amsterdamse opleiding, heerste op het middenveld. Seedorf en Boukhari brachten de jarenlange ervaring van straatvoetballer in praktijk.

Op zo'n twintig meter afstand van een zichtbaar balende Wotte zag John van 't Schip de Amsterdamse voorstelling lachend aan. Hij wist als geen ander hoe zijn collega in Tilburgse dienst zich voelde. Vorig jaar werd de Amsterdammer nog als trainer van FC Twente door de reserves van Ajax vernederd.