ROTTERDAM - FC Utrecht heeft met veel moeite de volle winst behaald bij Excelsior. Op Woudestein weerstonden de Utrechters zondag een slotoffensief van de Rotterdammers, waardoor ze alsnog met een krappe maar verdiende zege goed wegkwamen: 0-1. Heracles verraste Heerenveen: 1-0.

FC Utrecht was gedurende lange tijd veruit de betere ploeg, maar het ontbrak de Domstedelingen aan de juiste afwerking. Met de eerste doelpoging van Slory vlak voor rust leek Excelsior tegen alle verhoudingen in zelfs de leiding te nemen. Met een fraaie reactie voorkwam doelman Vorm een treffer. In de tegenaanval bereikte Fortuné de verder nog onzichtbare Van der Gun, die met een schot in de verste hoek FC Utrecht aan de verdiende voorsprong hielp: 0-1.

Al veel eerder hadden de Utrechters de score kunnen openen. Het grote veldoverwicht in het eerste half uur, waarin FC Utrecht liefst acht hoekschoppen afdwong, werd evenwel niet beloond, omdat Kruys recht in de handen van doelman Zwarthoed mikte, Caluwé te zacht inschoot en een afstandsschot van De Jong keurig werd gepareerd door de Rotterdamse doelman. Vervolgens kopte Fortuné over en rondde Van der Gun een voorzet van Fortuné te slap af.

Counter

Excelsior, dat steeds beter in de wedstrijd was gekomen, werd nog enkele malen gevaarlijk door Steur, aan wie verdediger Cornelisse zijn handen vol had. FC Utrecht hield echter ook na rust het initiatief, terwijl Excelsior bleef loeren op de counter.

Zelf waren de Rotterdammers kort na rust dicht bij de gelijkmaker na een strak schot van Bruins, dat slechts half werd gekeerd door doelman Vorm. Steur mikte de terugspringende bal vervolgens over. In de slotfase drong Exceslior nog serieus aan, maar een schuiver van Steur werd bekwaam onschadelijk gemaakt door doelman Vorm.

Heracles

SC Heerenveen is zondagmiddag bij Heracles Almelo onderuit gegaan. De Friezen verloren in het Polman stadion met 1-0.

De ploeg van trainer Ruud Brood blijft daarmee ongeslagen op het eigen kunstgrasveld. De Braziliaanse spits Everton scoorde voor de rust uit een strafschop. Na de rust voerden de Friezen de druk op, maar de thuisclub werkte harder voor de punten.