WAALWIJK - Even leek het erop dat Feyenoord uit de sportieve problemen was. Positieve resultaten tegen Veendam, Excelsior, Lokomotiv Sofia en NAC Breda voedden het optimisme in Rotterdam en omstreken. Na de teleurstellende 2-2 zondag bij RKC Waalwijk is de conclusie gerechtvaardigd dat de huidige ploeg niet veel beter kan.

Feyenoord keek na een half uur tegen een pijnlijke achterstand van 2-0 aan. Bij de rust was die snelle schade weggewerkt. De Rotterdammers kwamen na de pauze kracht en kwaliteit te kort om het al even wisselvallige RKC uit te schakelen. "Daarvoor zijn we nog niet stabiel genoeg", oordeelde coach Erwin Koeman mild.

De trainer van Feyenoord hield zich na afloop een tikje krampachtig vast aan de "veerkracht" die zijn ploeg volgens hem in Waalwijk had getoond. Hij nam deze keer gelukkig niet het woordje complimenten in de mond, een term die hij graag bezigt als zijn ploeg vrij normale prestaties voor een topclub levert.

Karakter

"We zijn na die 2-0 op karakter teruggekomen in de wedstrijd, dat moet ik mijn ploeg meegeven. We hebben de kop niet laten hangen. Jammer dat we ondanks een overwicht in de tweede helft geen overwinning hebben kunnen behalen. Ze hebben in elk geval vreselijk hun best gedaan."

Vanaf de eerste minuut gebeurde er van alles in het Waalwijkse stadion. Na amper 55 seconden speelde Angelos Charisteas zich vrij in het Brabantse strafschopgebied. Het schot van de Griekse spits ging net naast. De voormalige Ajacied was een maandje uit beeld bij Feyenoord door een liesblessure.

Aanspeelpunt

"Hij heeft het goed gedaan als aanspeelpunt voorin", meende Koeman. "Hij had natuurlijk wel moeten scoren in de eerste minuut. Een voorsprong is ook wel eens lekker. Niettemin vind ik dat Charisteas voor ons absoluut een versterking is."

Met een gedurfde 3-4-3 tactiek greep RKC Waalwijk, dat vorig seizoen op eigen veld met 2-1 won van Feyenoord, het initiatief. Door slecht verdedigen bij Sebastian Pardo kon Patrick van Diemen in de 21e minuut de score openen. Kort daarna faalde de Rotterdamse defensie opnieuw. Een verre vrije trap van de sterke Reuser werd door alles en iedereen, inclusief doelman Timmer, gemist: 2-0.

Topclub

In de slotfase van de eerste helft manifesteerde Feyenoord zich even als een topclub. Boussaboun zorgde voor 2-1 na goed voorbereidend werk van Hofs, waarna Lucius op slag van rust uit een strafschop de gelijkmaker op zijn naam bracht. Arbiter Van Sichem legde de bal op de stip nadat Charisteas door het duo Bakens/Keller zwaar was gehinderd.

Feyenoord, met de Belgische international Leonard nog steeds op de bank, kon de korte opleving na de pauze geen passend vervolg geven. Het Rotterdamse spel verzandde opnieuw in rommelige combinaties en ondoordachte acties. Niemand die een beetje lijn bij Feyenoord aanbracht.

Gevaar

Het opportunisme bij RKC Waalwijk leidde tot meer gevaar. De thuisploeg toonde zich in de tweede helft echter net niet koelbloedig genoeg. De Brabanders hadden ook de pech dat doelman Timmer bij Feyenoord in goede vorm stak. De tweede keeper van Oranje hield Vicelich (twee keer) en opnieuw Reuser van scoren af.

"Ik ben niet ontevreden, maar er had meer ingezeten", vond RKC-trainer Adrie Koster. In die mening staat hij dit seizoen als tegenstander van Feyenoord niet alleen. Op de positie in de middenmoot valt voor de Rotterdammers tot dusver weinig tot niets af te dingen.