AMSTERDAM - De Keniaanse atleet Solomon Bushendich heeft zondag de 31e marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. Hij won bij zijn debuut de klassieke afstand over 42,195 kilometer in 2.08.52. Met die tijd liep hij ruim boven het parkoersrecord van 2.06.20, dat de Ethiopiër Haile Gebrselassie vorig jaar vestigde.


Foto: Bart Boonen | Ruim 22.000 hardlopers deden mee aan de 31e editie

De 22-jarige Bushendich spurtte in het Olympisch Stadion weg van zijn medekoploper en landgenoot Bernard Barmasai. De oud-steeplechaser eindigde op twee seconden afstand als tweede: 2.08.54. De Tanzaniaan Getuli Bayo werd derde in 2.10.47.

Koen Raymaekers was de beste Nederlander op de zestiende plaats met een tijd van 2.15.50. Hij snoepte bijna acht minuten van zijn persoonlijke record af. Bij de vrouwen zegevierde de Keniaanse Rose Cheruiyot in 2.28.27.

Ingehuurde hazen

Tempomakers ontregelden de wedstrijd in het eerste uur. De ingehuurde hazen uit Kenia liepen steeds een beetje te ver voor de groep met favorieten uit. Het gaf een onrustig beeld en het tempo leed er onder. Halverwege stond er 63.59 minuten op de klok en koerste een kopgroep van zes Afrikanen af op een matige eindtijd van 2.08.


Foto: Bart Boonen | Er waren ook deelnemers op krukken

Op dat moment was al duidelijk dat de omstandigheden verre van ideaal waren. Er stond een stevige bries uit het oosten en de luchtvochtigheid was hoog. De temperatuur was met 11 graden Celsius wel in orde voor het lange loopavontuur.

Dronken priester

De Braziliaanse trekpleister Vanderlei Lima was na een uur al uitgeteld. De winnaar van olympisch brons in 2004, beroemd geworden door een dronken priester die hem destijds in Athene van het parkoers afduwde, was duidelijk niet in zijn beste vorm. Hij kwam uiteindelijk door een goed tweede deel nog als vijfde binnen in 2.11.17.

Langs de Amstel zakte het tempo compleet in. De wind was daar spelbreker. Na 30 kilometer liepen nog maar vier atleten achter de Keniaanse haas Mutai: de Tanzaniaan Joseph en de Kenianen Leleito, Barmasai en Bushendich. Weer vijf kilometer verder waren alleen nog Barmasia en Bushendisch over.

Olympisch Stadion

Beide Kenianen schroefden in de slotfase de snelheid iets op. Zij aan zij stevenden ze door het Vondelpark op de eindstreep in het Olympisch Stadion af. Daar kwam het aan op een eindsprint; de 22-jarige Bushendich verschalkte met gemak zijn tien jaar oudere landgenoot.

Wind

De winnaar legde na afloop uit waarom hij niet 100% tevreden was over de tijd. "Het parkoers was prima, maar de harde wind maakte het lastig. Die blies steeds uit verschillende richtingen. Daarom was de tijd zo matig."

Bushendich liep al vaker in Nederland. Hij werd in maart tweede in de City-Pier-City Loop (1.01.21) en was in september derde in de halve marathon van Rotterdam (1.00.14). "Ik liep in het begin van de wedstrijd voorzichtig. Mijn voorbereiding was weliswaar goed, maar in een eerste marathon moet je maar afwachten hoe het gaat. Ik spaarde dus energie voor het laatst en die kwam me heel goed van pas."