ROTTERDAM - AZ blijft met pijn en moeite in het spoor van koploper Ajax. De ploeg van trainer Van Gaal was zaterdagavond op een uitverkocht Kasteel in Rotterdam tegen Sparta dicht bij puntenverlies, maar dat bleef uiteindelijk achterwege: 0-2.`Na rust velden invaller Steinsson en oud-Spartaan Koevermans de strijdlustige thuisploeg, die nog steeds zonder zege is.

Bekijk video: reacties AZ

Bekijk video: reacties Sparta

Na gelijke spelen tegen FC Twente en ADO Den Haag kon de ploeg van trainer Van Gaal zich geen puntenverlies permitteren tegen hekkensluiter Sparta. Het was in Alkmaar afwachten hoe fit de internationals terugkeerden van de Europese velden, maar de schade viel alleszins mee.

Toch miste AZ in Rotterdam de kracht om de wedstrijd te domineren. Het grote kwaliteitsverschil in het voordeel van AZ kwam er in het veld niet uit.

Oost

Sparta speelde tegen AZ een prima eerste helft. Onder leiding van Medunjanin, gehuurd van de Alkmaarders, en de bij vlagen ongrijpbare Bouaouzan kreeg het voor rust de best kansen. Oost was het dichtst bij de 1-0, maar hij faalde oog in oog met doelman Didulica.

Bij AZ draaide vooral het middenveld niet, het leed opvallend veel balverlies in de opbouw. Meerdink had zijn dag niet en kon al na 32 minuten naar de kant, voor Steinsson.

Dat deed Van Gaal ook uit voorzorg, want Meerdink was na zijn eerste gele kaart hard op weg naar een vroege aftocht. Behalve een buitenspeldoelpunt van Arveladze en een schot van Koevermans in de korte hoek bleef de Alkmaarder aanval krachteloos.

Het spelbeeld leek na de rust niet veel te veranderen. Sparta knokte voor de voorsprong en AZ had het moeilijk. Doelman Didulica had grote moeite met een knal van Medunjanin. Maar in de 55e minuut ging het toch mis met de thuisploeg.

Steinsson

Steinsson kopte fraai raak na een indraaiende vrije trap van Cziommer: 0-1. Na de 0-2 van Koevermans in de 79e minuut was het duel beslist. Het gebrek aan stootkracht bij Sparta bleek weer eens in de slotfase. De ingevallen spits Anastasiou faalde tot twee keer toe in de afwerking. Dat was het grote verschil zaterdagavond met AZ.

Vitesse - Willem II

Ook onder leiding van de nieuwe trainer Dennis van Wijk blijft Willem II zoekende. Zaterdag verloren de Tilburgers met 1-0 bij Vitesse. Het was voor Willem II de vijfde nederlaag in zes wedstrijden.

Middenvelder Onur Kaya maakte aan het einde van de eerste helft het doelpunt voor Vitesse. De Arnhemmers konden de overwinning goed gebruiken. Ook zij waren met zes punten uit zes wedstrijden matig aan de competitie begonnen.

Willem II creëerde in de eerste helft geen kans en beperkte zich tot verdedigen. Ook de thuisclub stelde teleur. Vitesse was onder leiding van de nieuwe trainer Aad de Mos eveneens slechter aan de competitie begonnen dan vooraf werd verwacht.

Vitesse weigerde voor rust, net als Willem II, risico's te nemen. De saaie eerste helft kreeg een onverwacht mooi slotakkoord.

Vitesse-middenvelder Onur Kaya draaide zich in de kleine ruimte snel vrij en krulde de bal knap over doelman Bjorn Sengier: 1-0. Het doelpunt zorgde ervoor dat de uitclub na de pauze meer risico's moest nemen. Ondanks dat werd het duel nauwelijks aantrekkelijker.

NAC - NEC

NEC kende een zware seizoensstart en bivakkeerde daardoor in de onderste regionen van de eredivisie. Zaterdag won de ploeg van Mario Been voor het eerst een uitwedstrijd en lijkt daarmee de blik weer enigszins naar boven te kunnen richten. Romano Denneboom was scherprechter in Breda: hij maakte beide treffers, 2-0.

Communicatiefout

NAC speelde in de eerste helft niet eens onverdienstelijk. De ploeg van trainer Ernie Brandts voetbalde aanvallend en probeerde vanaf het eerste fluitsignaal het spel te maken. Een domme communicatiefout tussen Patrick Zwaanswijk en doelman Edwin Zoetebier bezorgde de Bredanaars echter een slechte start.

In de 17e minuut wilde Zwaanswijk de bal terugkoppen op zijn keeper, maar Zoetebier was al uitgelopen waardoor hij de bal volledig miste. Voor Romano Denneboom was het vervolgens een koud kunstje om de openingstreffer te maken: 1-0.

Binnen drie minuten keek NAC zelfs al tegen een nog grotere achterstand aan. Opnieuw scoorde Denneboom. Met een fraaie volley met de binnenkant van zijn voet tekende hij ook voor de 2-0.

Lat

NAC had in de eerste helft eigenlijk maar één echte kans. Direct na het openingsdoelpunt trapte Mike Zonneveld de bal via doelman Gábor Babos snoeihard op de lat. Wel kreeg de thuisploeg een hoop corners, maar die werden door Ronnie Stam bijna allemaal slecht genomen.

In de pauze wisselde Brandts Edwin de Graaf en Maceo Rigters voor respectievelijk Arne Slot en Anouar Diba. Met die twee meer aanvallend ingestelde spelers in de ploeg probeerde NAC nog van alles om de 2-0 weg te poetsen. NEC leunde in die periode comfortabel achterover en wachtte op wat komen zou.

Dat was uiteindelijk niet zoveel. Bredaas wonderkind Leonardo kwam maar nauwelijks uit de verf en ook de andere aanvallende pretenties van de thuisploeg stierven vaak een vroege dood. Voor NEC betekende het de eerste zege buiten Nijmegen. In punten achterhaalde de Gelderse ploeg, die een lastige seizoensstart had, NAC Breda.