AMSTERDAM - FC Groningen bewees zaterdagavond tijdens een boeiend en lange tijd gelijkwaardig voetbalgevecht met Ajax dit seizoen ook buiten de Euroborg goed te kunnen presteren.

Bekijk video

De formatie was in de Arena dichtbij een stunt maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat Ryan Babel(2) en Urby Emanuelson de koploper een benauwde overwinning bezorgden: 3-2.

Emanuelson

FC Groningen verloor pas in het laatste kwartier het uitzicht op een goed resultaat. De noordelijke club leidde in de 74e minuut met 1-2 toen Babel zijn tweede treffer maakte. Het prachtige doelpunt van Emanuelson in de tachtigste minuut was het hoogtepunt van een aantrekkelijke wedstrijd.

Jans

Tot grote tevredenheid van trainer Ron Jans komt FC Groningen dit seizoen ook in uitwedstrijden tot acceptabel voetbal. De club dankte de finaleplaats in de play-offs van de afgelopen competitie voornamelijk aan de goede resultaten in de Euroborg.

FC Groningen won het vorige voetbaljaar in de reguliere competitie slechts drie van de zeventien uitduels. Ajax streed in een volle ArenA tegen een volwassen tegenstander.

Koploper

De Amsterdammers begonnen het duel in de wetenschap dat ze voor het eerst in twee jaar langer dan een week als koploper van de eredivisie door het leven gingen. De formatie acteerde het eerste uur echter niet als een waardige lijstaanvoerder. FC Groningen raakte voor rust slechts tweemaal in de problemen.

Gabri stuitte in de zestiende minuut op doelman Bas Roorda. De van een enkelblessure herstelde Huntelaar kopte in de 28e minuut net over.

Balbezit

Ook FC Groningen, dat het meest balbezit aan Ajax liet, kreeg voor rust twee kansen. Maarten Stekelenburg keek opgelucht toe hoe Erik Nevland in de beginfase rakelings naast schoot. De doelman van Ajax voorkwam in de 38e minuut dat Bruno Silva van afstand raakschoot.

Perez

Met Kenneth Perez voor de onzichtbare Tom de Mul hervatte de thuisploeg na rust de jacht op de openingstreffer. De Deen dankte zijn invalbeurt aan de afwezigheid van de geblesseerde Mauro Rosales. Ten Cate was waarschijnlijk ook nog niet vergeten hoe Perez zijn ploeg als invaller tegen NEC aan FC Utrecht aan de zege hielp.

Perez had in de 54e minuut een klein aandeel in het eerste doelpunt van Ajax. De Deen bracht de bal bij Huntelaar die vervolgens Wesley Sneijder vrij zag staan. De middenvelder stelde op zijn beurt Babel in staat te scoren.

Fouten

Tot grote ergernis van trainer Ten Cate gaf Ajax de voorsprong binnen zes minuten door twee knullige fouten uit handen. Twee minuten na de openingstreffer van Babel vloerde Gabri in het strafschopgebied geheel onnodig Mark Jan Fledderus. Levtsjenko maakte vanaf elf meter geen fout.

FC Groningen kwam in de zestigste minuut op voorsprong na een blunder van Stekelenburg. De doelman raakte de bal helemaal verkeerd en keek vervolgens machteloos toe hoe Suarez scoorde (1-2). Na gemiste mogelijkheden van Huntelaar en Sneijder was het Babel die in de 74e minuut voor 2-2 zorgde.

Twintig meter

Stekelenburg maakte zijne enorme fout bij het tweede doelpunt een beetje goed toen hij in de 77 minuut de doorgebroken Fledderus het scoren belette. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd kwam in de tachtigste minuut van de voet van Emanuelson, de beste Ajacied van dit seizoen. De linksback poeierde vanaf twintig meter prachtig raak: 3-2.