COMO - Opnieuw hief hij de armen ten hemel, opnieuw schoot hij vol bij het passeren van de streep en kuste zijn regenboogtrui.

Even later kon Paulo Bettini door de tranen heen lachen. De wereldkampioen bewees zich voor eigen publiek in de Ronde van Lombardije andermaal als de 'heerser van de herfst' in het wielerpeloton.

Broer

Bettini wilde zijn titel in Lombardije dolgraag prolongeren ter nagedachtenis van zijn onlangs verongelukte broer Sauro. Dat motiveerde zozeer dat hij in de slotfase ook wegreed bij Fabian Wegmann, met superieur gemak.

De jagende Spanjaard Samuel Sanchez kreeg de Duitser in de laatste kilometers nog te pakken, de kleine Italiaanse grootheid bleef onbereikbaar in de honderdste editie van deze klassieker.

Niet alleen

"Ik reed vandaag niet alleen", reageerde Bettini geëmotioneerd, na zijn aanwezige familieleden te hebben geknuffeld. "De man die me altijd vanaf de kant van de weg stond toe te juichen, kan dat niet meer. Maar hij was vandaag wel bij me. Dit was echt geen toevallige overwinning."

Schuurtje

De Italiaanse geweldenaar, die slechts 1,69 meter op de lat zet en 58 kilo op de schaal brengt, verklapte dat hij na de dood van zijn broer, die op 2 oktober bij een verkeersongeluk omkwam, even had overwogen de fiets voorgoed in het schuurtje te zetten.

Zijn vader voorkwam dat. "Na het veroveren van de wereldtitel bleef ik weliswaar goed in vorm, maar ik had geen idee hoe sterk ik geestelijk was. Onderweg kwam ik tot de ontdekking dat ook dat wel goed zat. Toen besloot ik te winnen, voor Sauro."

Boogerd

Michael Boogerd hield in de laatste koers van de ProTour, over 245 kilometer van Mendrisio naar Como, lang stand. De beslissende demarrage van de 32-jarige Toscaanse kopman van Quick Step was hem te machtig. De Nederlandse favoriet besloot een goed seizoen met de achtste plaats, op driekwart minuut van Bettini.

De ProTour 2006 leverde Alejandro Valverde op als regelmatigste renner. De organisatie RCS, dezelfde als die van de Giro, weigerde de Spanjaard zaterdag te huldigen als winnaar van de witte trui. Dat was zeer tegen de zin van Bettini en de rest van het peloton.

Valverde leek uit protest niet van zins in Mendrisio, de Zwitserse gastheer van het WK van 2009, op de fiets te stappen. De steun van zijn collega's bracht hem op andere gedachten. Hij haalde de finish overigens niet.

Laatste wedstrijd

De wedstrijd werd geopend door een viertal, met onder anderen Georg Totschnig. De Oostenrijker was actief omdat het wel eens zijn laatste wedstrijd zou kunnen zijn. Hij twijfelt over zijn toekomst. De vluchters pakten een maximale voorsprong van ruim tien minuten. Toen de kanshebbers de stal roken bleef daar heel snel niets van over.

Krachtexplosie

Bettini maakte onder de overblijvers toen al een erg sterke indruk. Hij sloeg toe op de Civiglio, de voorlaatste klim op zestien kilometer voor de finish. Zijn krachtsexplosie blies de kopgroep, die dankzij de inspanningen van de Italiaan even daarvoor op de flanken van de Madonna del Ghisallo tot stand was gekomen, op. Alleen Wegmann vond aansluiting.

De Duitser bleef achter tijdens de slotbeproeving, de San Fermo della Battaglia. De groep met Boogerd, en verder onder anderen ook nog Frank Schleck, Davide Rebellin en Danilo di Luca, arriveerde daar met een achterstand van 20 seconden. Het bleek te veel om Bettini nog te bedreigen.

Alleen Sanchez voelde zich nog in staat een poging wagen. Die strandde op een achttal tellen. De Spanjaard, met de uitgebluste Wegmann in het wiel, kreeg nog net mee hoe Bettini voor hem "in naam van zijn broer" zijn heerschappij in Lombardije voortzette.