LONDEN - Als voetbalclubs hun strijd om een vergoeding voor spelers die een interland spelen doorzetten, voorziet de UEFA een donkere toekomst voor het internationale landenvoetbal. Dat zei een woordvoerder van de Europese voetbalbond UEFA vrijdag.

De bond kwam met die waarschuwing naar aanleiding van het proces dat Charleroi voert om compensatie te krijgen voor de blessure van Abdelmajid Oulmers. De Marokkaan raakte in 2004 ernstig gekwetst tijdens een interland.

Charleroi heeft een rechtszaak aangespannen tegen de FIFA om financiële genoegdoening te krijgen voor de geleden verliezen. Die zaak is inmiddels verplaats van de rechtbank in Charleroi naar het Europese Hof van Justitie.

Einde

Als Charleroi, dat gesteund wordt door de meest invloedrijke clubs in Europa (G14), de zaak wint, is er volgens de UEFA weinig hoop voor de nationale bonden. "Het betekent het einde van het internationale landenvoetbal", aldus woordvoerder William Gaillard, die voorspelt dat bijna alle landen zich een nationaal elftal dan financieel niet meer kunnen veroorloven.

"Een wereldkampioenschap kan dan alleen nog gespeeld worden tussen de landen Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk. De mensen willen dat niet, zij willen uiteindelijk toch hun land zien spelen. Vraag een Engelse fan of hij liever heeft dat een Engelse club de Champions League wint of dat Engeland wereldkampioen wordt. Ik denk dat iedereen het antwoord kent."

Kuijt

De discussie over compensatie voor geblesseerde spelers bij landenwedstrijden werd deze week weer actueel. Dirk Kuijt verstuikte bij het Nederlands elftal zijn enkel, waarop Rafael Benitez, diens coach bij Liverpool, de discussie weer eens aanzwengelde. Hij pleitte voor een vergoeding door de nationale bonden.

Ook Ajax-trainer Henk ten Cate mengde zich vrijdag ook in de discussie. Hij stelde dat jonge spelers moeten bedanken voor Jong Oranje. Hij vindt dat jeugdige voetballers meer rust verdienen en bovendien op trainingen bij topclubs meer leren dan bij Jong Oranje.