BRIDLINGTON - Jelle Klaasen is vrijdag tijdens de loting voor de eerste ronde van de Lakeside, het befaamde dartstoernooi in Frimley Green, gekoppeld aan een landgenoot. De Brabantse titelverdediger treedt begin januari eerst aan tegen routinier Co Stompé.

De als derde geplaatste jongeling Michael van Gerwen neemt het op tegen de Engelsman Gary Robson.

Aan de Lakeside 2007 doen zeven Nederlandse darters mee. Behalve Klaasen, Van Gerwen en Stompé zijn dat Vincent van der Voort, Mario Robbe, Albertino Essers en Niels de Ruiter. Essers trof het slecht bij de indeling. Hij moet in de eerste ronde tegen de als tweede geplaatste Schot Gary Anderson.

Carla Molema zal daar bij de vrouwen haar debuut maken. De snel rijzende Groningse ster moet wel meteen tegen de onbetwiste Engelse favoriete Trina Gulliver. Francis Hoenselaar en Karin Krappen zijn de andere Nederlandsen in het selecte gezelschap van acht speelsters.

Winmau

Van Gerwen en Stompé hebben vrijdag als enige Nederlandse deelnemers de finaleronde (laatste zestien) gehaald van de Winmau World Masters. De jeugdige Brabander neemt het in de eerste eliminatieronde van dit grote Engelse darttoernooi in Bridlington op tegen de Noor Robert Wagner. Deze schakelde in de groepsfase Niels de Ruiter uit.

Stompé werd in de voorronde poulewinnaar. Hij kwalificeerde zich door de als negende geplaatste Engelsman Martin Atkins met 3-0 te verslaan. De Amsterdammer treft nu de verrassende Welshman Carl Lewis. Rick Hofstra, Albertino Essers, Mario Robbe en Mareno Michels sneuvelden in de halve finale van hun groep.

Krappen

Bij de vrouwen is er in de finale in elk geval Nederlandse inbreng, met de kans op een geheel oranje aangelegenheid. Karin Krappen bereikte vrijdag ten koste van de Engelse Clare Bywaters (4-3) de halve eindstrijd. Daarin speelt ze tegen haar jonge landgenote Carla Molema.

De Groningse maakte veel indruk tegen de Russin Anastasia Dobromislova: 4-1. De andere halve finale gaat tussen twee oude bekenden aan weerszijden van de Noordzee: Trina Gulliver (Eng) en Francis Hoenselaar.