AMSTERDAM - Als het aan trainer Henk ten Cate van Ajax ligt, dan stellen spelers als Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Urby Emanuelson zich niet meer beschikbaar voor Jong Oranje. "Die jongens spelen al drie jaar zonder rust door. Zij worden vermoord. Op deze manier zijn ze op hun 25e levensjaar helemaal opgebrand. Wie is daar bij gebaat?"

Ten Cate heeft inmiddels met zijn drie spelers over Jong Oranje gesproken. Voor Babel en Emanuelson was de discussie op dit moment niet actueel. Zij maakten deel uit van de selectie van de A-ploeg voor de interlands met Bulgarije en Albanië. Maduro ontbrak bij Jong Oranje. Hij meldde zich geblesseerd bij bondscoach Foppe de Haan af. "Het is aan de jongens of ze bedanken. Maar ik vind dat ze aan zichzelf moeten denken", stelde Ten Cate. "Dan weer in Oranje, dan weer in Jong Oranje. Geef ze lekker rust. Dat hebben ze nodig."

Canarische eilanden

Ten Cate beseft dat hij voor eigen parochie preekt. "Ik verdedig de belangen van Ajax. Dat is volgens mij ook de club die de jongens iedere maand betaalt. Het liefst zou ik iemand als Maduro vandaag nog drie weken naar de Canarische Eilanden sturen."

"Dat kan niet. Ik heb hem nodig. Ik besef dat Foppe de Haan hem er ook graag bij heeft. Die wil met een zo'n sterk mogelijk team naar de Olympische Spelen. Na die Olympische Spelen komt er echter weer een toernooi. Maduro moet rust nemen. Hetzelfde geldt voor Emanuelson. Die jongen slaapt en voetbalt bijna aan een stuk door. Dat kan toch niet."

Kuyt

Ten Cate is niet de eerste clubtrainer die zich kritisch over de overvolle interlandkalender uitlaat. Trainer Rafael Benitez van Liverpool schrok afgelopen week zo van de enkelblessure van Dirk Kuyt dat hij voorspelde dat de nationale bonden maar gedeeltelijk op moesten draaien voor het loon van de voetballers.

Begrip

Bondscoach Marco van Basten van het Nederlands elftal toonde begrip voor dat standpunt. "Maar denk maar niet dat ze bij Ivoorkust het loon van bijvoorbeeld twee spelers van Arsenal kunnen betalen", reageerde hij. "Ik snap dat de clubtrainers klagen, maar ik wil natuurlijk ook zo vaak mogelijk met mijn jongens werken."

Ten Cate: "Natuurlijk dient de bondscoach een ander belang dan de clubtrainer. Maar het is nu half oktober en ik heb mijn internationals dit seizoen al 25 dagen moeten missen. Bij een club als Ajax gaat dat om zo'n twaalf spelers. En dan moet ik maar hopen dat ze fit terugkeren. Anders ben ik ze nog langer kwijt."

"Ik trainde vrijdag voor het eerst sinds twee weken met meer dan zes spelers. Toch spelen we zaterdag alweer tegen FC Groningen. Neem maar van mij aan dat die zich wel lekker hebben voorbereid. Dat maakt allemaal niet uit. Maar ik vind Jong Oranje een ander verhaal dan Oranje. Je moet namelijk ergens een grens trekken. Geef vermoeide spelers gewoon rust."

Affelay

"Dat geldt niet alleen voor spelers van Ajax maar ook voor een voetballer als Afellay van PSV. We moeten dat eigenlijk van geval tot geval bekijken. Onze doelman Kenneth Vermeer heeft een veel rustiger programma. Voor hem is het juist goed dat hij voor Jong Oranje wordt opgeroepen. Hij kan daar juist internationale ervaring opdoen. Jongens als Maduro, Babel, Emanuelson en Afellay leren al voldoende bij hun club. Dat meen ik echt."