MELBOURNE - De internationale zwembond FINA heeft er bij het Internationaal Olympisch Comité op aangedrongen de zwemfinales bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking in de avond te houden. Op verzoek van de Amerikaanse televisiestadions overweegt het IOC de belangrijkste wedstrijden in de ochtenduren te laten plaatsvinden.

"We hebben het IOC laten weten dat we absoluut een voorkeur hebben voor de finales in de avond net zoals bij de wereldkampioenschappen volgend jaar maart in Melbourne", zei Cornel Marculescu vrijdag namens de FINA. "Het IOC moet uiteindelijk een beslissing nemen. Ik heb gehoord dat ze overleggen met de televisiestations, maar we weten niet wat het IOC gaat doen. We hebben geen invloed op de Olympische Spelen en hebben ook geen partner op de Amerikaanse televisiemarkt."

Tegenstand

In Europa en zwemnatie Australië is veel tegenstand tegen de plannen om de zwemfinales in de ochtend te houden. Ook Jacco Verhaeren, technisch directeur van de KNZB en coach van onder anderen Pieter van den Hoogenband, sprak donderdag tijdens een bezoek aan Peking zijn onvrede uit omdat het verschuiven van de finales indruist tegen de belangen van de sporters. Alle beslissende wedstrijden worden standaard in de avond gezwommen.

Verhaeren hoopt op een gezamenlijk protest om het IOC op andere gedachten te brengen. Het IOC beslist op 29 november bij een bijeenkomst in Koeweit over het tijdstip van de finales.