ZURICH - Wereldvoetbalbond FIFA heeft donderdag de dertig spelers bekendgemaakt die zijn genomineerd voor de 'World Player of the Year Award'. Op de lijst komen geen Nederlanders voor.

Frankrijk en Italië, de twee finalisten op het wereldkampioenschap afgelopen zomer in Duitsland, leveren allebei vijf spelers. Duitsland is met vier voetballers ook goed vertegenwoordigd. De Braziliaan Ronaldinho, die de trofee vorig jaar won, komt ook weer op de lijst voor.

Zidane

Opmerkelijk is de nominatie van Zinedine Zidane. De Franse sterspeler, die in 1998, 2000 en 2003 werd gekozen tot beste voetballer van de wereld, deelde in de finale van het WK een harde kopstoot uit aan verdediger Marco Materazzi van Italië. Zidane stopte na het WK met voetbal.

De FIFA brengt de shortlist kort voor de uitreiking, op 18 december in Zürich, terug naar drie spelers.

De genomineerden: Buffon, Cannavaro, Gattuso, Nesta, Pirlo (Italië), Henry, Ribery, Thuram, Vieira, Zidane (Frankrijk), Ballack, Klose, Lahm, Lehmann (Duitsland), Adriano, Kaka, Ronaldinho (Brazilië), Gerrard, Lampard, Rooney (Engeland), Cristiano Ronaldo, Deco, Luis Figo (Portugal), Cech, Rosicky (Tsjechië), Drogba (Ivoorkust), Essien (Ghana), Eto'o (Kameroen), Riquelme (Argentinië), Sjevtsjenko (Oekraïne).