NEW YORK - De van doping verdachte wielrenner Floyd Landis heeft donderdag woord gehouden door op zijn persoonlijke website een uitgebreide verdediging te publiceren.

Bekijk video

De Amerikaan heeft onder meer een ontlastend betoog van de gepensioneerde arts Arnie Baker online gezet, evenals honderden pagina's bewijsmateriaal.

Landis (30) won dit jaar de Ronde van Frankrijk, maar werd betrapt op een afwijkende testosteronspiegel. Hij dreigt zijn zege kwijt te raken. Volgens Landis heeft het Franse dopinglab in Châtenay-Malabry, dat zijn A-en B-staal heeft geanalyseerd, onzorgvuldig gehandeld. Ook is Landis boos op het Amerikaanse antidopingbureau USADA dat zijn verzoek tot seponeren afwees zonder hem te horen. Nu gaat Landis volgend jaar in beroep bij een andere instantie, de American Arbitration Society.

Medicijnen

Volgens Landis komen de codenummers van de A-staal en de B-staal die is gebruikt voor de contra-expertise niet overeen. Omdat de B-staal inmiddels vernietigd zou zijn, is die bewering niet meer te verifiëren. Landis zegt niet te bestrijden dat de positieve A-staal van hem afkomstig is, maar vecht de geldigheid van de tweede test aan. Sowieso plaatst hij vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de test. Een verstoorde testosteronspiegel zou volgens Landis ook te maken kunnen hebben met de medicijnen die hij gebruikte voor zijn slechte heup. Vorige week kreeg hij een kunstheup.