MANCHESTER - De olympische belangen bij de Europese hockeykampioenschappen zijn komend jaar augustus groot in Manchester. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staan drie olympische tickets op het spel.

Ploegen die in Engeland buiten het podium vallen, hebben nog kans om daarna in een van de drie olympische kwalificatietoernooien een startbewijs voor Peking 2008 te bemachtigen.

Kampioenen

De internationale hockeyfederatie (FIH) maakte donderdag de verdeling van de twaalf olympische tickets per categorie officieel bekend. Zoals gebruikelijk zijn de vijf continentale kampioenen verzekerd van een startbewijs.

Op basis van de wereldranglijsten, die binnen het hockey steeds meer waarde krijgen, heeft Europa zowel bij de mannen als bij de vrouwen twee extra olympische tickets voor bij het EK gekregen.

Athene

Het derde extra ticket gaat in beide gevallen naar Azië. De overgebleven drie startbewijzen komen bij drie kwalificatietoernooien beschikbaar. Het gastland China is automatisch geplaatst. Deze verdeling van de olympische tickets is nieuw binnen de FIH.

Voor de Olympische Spelen van Athene 2004 was het gastland niet automatisch geplaatst voor deelname aan het olympisch toernooi. Naast de vijf continentale kampioenen waren de eerste zeven ploegen bij één mondiaal kwalificatietoernooi geplaatst voor de Zomerspelen.