JERUZALEM - Israël gaat zijn thuiswedstrijden in het EK-kwalificatietoernooi in Londen spelen. Gavri Levi, de voorzitter van de nationale voetbalbond (IFA), vertelde dat de keus is gevallen op het stadion van Watford aan Vicarage Road. De voetbalploeg van Israël moest wegens de aanhoudende onveilige situatie op last van de UEFA op zoek naar een accommodatie in Europa, ver weg van het Midden-Oosten.

"Ik verwacht niet dat het de komende maanden veel beter wordt in ons land, vandaar dat we gehoor hebben gegeven aan de UEFA en een alternatief hebben gezocht. Het is Vicarage Road geworden. Watford en de plaatselijke autoriteiten hebben daarmee ingestemd", zei Levi.

Eerdere onderhandelingen met Tottenham Hotspur (White Hart Lane) en Queens Park Rangers (Loftus Road) mislukten. Roemenië en Oekraïne boden ook gastvrijheid maar dat zagen de Israëliërs uit financiële overwegingen niet zo zitten. Ze verwachten in West-Europa meer betalend publiek te trekken en aantrekkelijkere tv-opbrengsten te vergaren.

Israël is in groep 1 ingedeeld met Frankrijk, Slovenië, Cyprus en Malta. De eerste thuiswedstrijd op vreemde bodem staat voor 2 april op de agenda. Tegenstander is Frankrijk. Daarna komen de duels tegen Cyprus (30 april), Slovenië (7 juni) en Malta (1 september).

Volgens de krant Yedioth Ahnaroth is twee maanden geleden op het nippertje een aanslag op het nationale elftal door Al-Qaeda verijdeld. De aanslag had moeten plaatsvinden tijdens de EK-wedstrijd die het elftal op 12 oktober op Malta speelde. Elftalcoach Grant kreeg van veiligheidsmensen te horen dat een Tunesiër met banden met Al-Qaeda een dag voor de wedstrijd was opgepakt, zo zei hij voor de Israëlische legerradio.