PEKING - De Nederlandse sporters zullen zich buiten Peking voorbereiden op de Olympische Spelen. Gekozen is voor locaties in vooral Zuid-Korea en Japan. Charles van Commenée, technisch directeur van NOCNSF, heeft dat in overleg met de coaches besloten.

Van Commenée is deze week in Peking, in gezelschap van elf bondscoaches. De groep heeft verschillende accommodaties bezocht. Het gezelschap is zeer te spreken over de accommodaties. "Eigenlijk is er in dat opzicht niets om je zorgen over te maken", zei Van Commenée.

Toch zal hij zijn ploeg in 2008 niet te snel in China verzamelen. "Vooral buiten de stad is het moeilijk goede accommodaties te regelen. De communicatie verloopt stroef in de provincie. Daarom kiezen we voor landen in de omgeving."

Tijdzone

Japan en Zuid-Korea liggen ongeveer in dezelfde tijdszone en hebben vergelijkbare klimatologische omstandigheden als Peking. "Ik denk dat sporters een week of twee nodig hebben om aan de omstandigheden te wennen", aldus Van Commenée.

Bij het begin van de Spelen zal Van Commenée niet zijn hele formatie in de hoofdstad bijeen hebben. De ruiters zitten op drie uur vliegen in Hong Kong, de zeilers op driekwartier in Qingdao. "Logistiek is het lastiger dan ooit", aldus Van Commenée, die ook als Chef de Mission fungeert.

De voorkeur gaat er naar uit de rest van de ploeg in het nabij het National Stadion gelegen atletendorp op de Olympic Green bijeen te houden. Van Commenée: "Alleen over de roeiers twijfelen we nog. De organisatie heeft gezegd dat ze vanuit het dorp binnen een half uur op hun accommodatie zijn. Dat is acceptabel. Aangezien we al zo versnipperd zijn, is het handiger dat zij centraal blijven zitten."

Coaches

Van Commenée gebruikte de trip verder om bij te praten met de coaches. "Zo vaak zien we elkaar niet. Het is goed ideeën uit te wisselen. Bovendien kan ik de atleten het beste bereiken via hun trainers. Dat zijn de mensen met wie ze het meeste contact hebben. Ook in dat opzicht was deze reis bijzonder nuttig."

Punt van gesprek was bijvoorbeeld wat te doen met atleten die 'klaar' zijn. De praktijk leert dat die de rust van de nog actieve atleten nog wel eens willen verstoren in het dorp. "Daar moeten we een oplossing voor vinden", zegt Van Commenée.

Zwemmen

Als eerste Nederlanders zullen de zwemmers zich in het Aziatische deel van de wereld melden. Al een maand voor het begin verzamelt bondscoach Jacco Verhaeren zijn team in Zuid-Korea. "Voor ons is een maand voorbereiding gebruikelijk."

In Peking kreeg Verhaeren deze week nogmaals de bevestiging dat het IOC overweegt de zwemfinales in de ochtenduren te laten plaatsvinden. Dit op verzoek van Amerikaanse televisiestations. De beslissing valt eind dit jaar. "Onbegrijpelijk en schandalig", noemde Verhaeren de mogelijke wijziging in het rooster.

Cultuur

Verhaeren: "Het betekent simpelweg dat de hele wereld zich moeten schikken naar de wensen van de Amerikanen. Dat slaat helemaal nergens op. Bovendien druist het volledig in tegen de cultuur van onze sport. Zwemmers zijn hun hele leven al gewend aan het ritme van series in de ochtend en finales in de avond."

Hij vindt ook dat alles moet worden gedaan om dit te voorkomen. "Eigenlijk zouden de toppers in de sport gezamenlijk protest moeten aantekenen. Daar zie ik het echter niet van komen. Gelukkig heeft een invloedrijke bond als die van Australië al actie ondernomen. De overkoepelende organisatie zou dat ook moeten doen."

"Dit druist in tegen de belangen van de sporters en dat is wat mij betreft niet acceptabel", vervolgt Verhaeren. "Ik vrees echter wel dat het die kant op gaat. Dat betekent dat de magie weg is. De finale op Wimbledon laat je toch ook niet op negen uur in de ochtend afwerken."