AMSTERDAM - Marco van Basten kon woensdagavond na afloop van de benauwde zege op Albanië (2-1) geen reden aanvoeren voor het enorme verval dat Oranje vertoonde. Na een goede start kon het Nederlands elftal niet voorkomen dat de opponent tot het laatste fluitsignaal uitzicht op gelijkspel had.

"Ik weet echt niet waarom we in de slotfase zo matig acteerden", stelde de bondscoach. "We waren angstig, ik weet niet waarom. Het verschil tussen goed en slecht was te groot. Misschien hebben we na afloop van het duel met Bulgarije te veel complimenten gekregen. Als we echt zo goed waren, dan hadden we in Sofia wel gewonnen."

Van Basten: "We hebben een jonge ploeg die heel goed kan voetballen. Veel jonge jongens zijn nog niet in staat om constant te presteren. Dat moeten ze leren. Dat is een proces. Daar moeten we mee verder. Deze groep heeft potentie. We moeten ook nog veel leren. Dat wisselvallige moet er uit."

De bondscoach was tevreden over het optreden van Robin van Persie als centrumspits. De speler van Arsenal maakte de openingstreffer en leidde het eigen doelpunt van Nevil Dede in.

"Robin was een heel goed aanspeelpunt", constateerde Van Basten. Hij was weer heel belangrijk voor de ploeg."

Aangever

Van Persie is nog bij alle zeven doelpunten van Oranje in de EK-kwalificatie betrokken geweest. Hij maakte vier treffers en was driemaal de aangever. Van Basten wilde nog niet zeggen of hij Van Persie centraal in de aanval handhaaft. "Huntelaar en Kuijt worden ook weer fit. Dan kijken we wel weer verder. Ik weet na de wedstrijden tegen Bulgarije en Albanië in ieder geval dat we veel mogelijkheden in de aanval hebben. Robin is dus ook een goede spits."

Van Basten was niet zo te spreken over Arjen Robben. De aanvaller van Chelsea ging te veel voor eigen succes en werd ook door zijn eigen supporters uitgefloten. "Arjen moet het hebben van een goede actie. Hij kan zich twee of drie keer vastlopen maar dan vervolgens iedereen uitspelen. Vandaag speelde hij soms een beetje ongelukkig", verklaarde Van Basten.

Resultaat

"Na twee duels binnen vier dagen ben ik tevreden over het resultaat. We speelden tegen Bulgarije heel goed. Vandaag begonnen we sterk maar vielen we vervolgens heel ver terug. Daar moeten we van leren. Dat mag in de toekomst niet meer gebeuren."

Van Basten erkende dat Albanië in de slotfase een strafschop had moeten krijgen toen Khalid Boulahrouz de bal in het doelgebied met de hand beroerde. "Ik zag tijdens de wedstrijd al dat dit een strafschop was. Aan de andere kant hadden we zelf ook een penalty moeten krijgen. Volgens Robben ging het hier ook om een strafschop."