AMSTERDAM - In de laatste kwalificatie-interland van een bewogen voetbaljaar constateerde Marco van Basten woensdag in de Arena een uur lang dat het Nederlands elftal nog voldoende perspectief heeft.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In navolging van het duel met Bulgarije sprankelde Oranje af en toe tegen Albanië, maar vergat het ook te scoren. Zo kwam de verdiende voorsprong (2-0) in de slotfase toch nog in gevaar: 2-1.

Marco van Basten deed na afloop van de moeizame zege niet moeilijk over het striemende fluitconcert dat in de Arena klonk. "Dat hadden we verdiend'', erkende de bondscoach van Oranje.

Van Basten liet weten "niet tevreden en niet happy'' te zijn met het kleurloze optreden van zijn manschappen. "Ik ben er niet ziek van, maar het is wel jammer. Gebleken is dat de ploeg zich nog niet kan doorontwikkelen. We konden het niet goed uitspelen tegen Albanië. Vooral in de slotfase was het allemaal nogal onzeker.''

Grote man

Grote man in het eerste uur was wederom Robin van Persie. De 23-jarige man in grote vorm was betrokken bij beide doelpunten van Oranje. Hij maakte in de veertiende minuut de openingstreffer en gaf in de 41e minuut de voorzet die de Albanees Nevil Dede achterzijn eigen doelman werkte.

Van Persie heeft tot dusver een aandeel in alle zeven doelpunten van Oranje in de EK-kwalificatie. Hij maakte vier treffers en was driemaal de aangever. De speler van Arsenal acteerde net als afgelopen zaterdag na het uitvallen van Dirk Kuijt in Sofia als centrumspits. Van Persie presteerde wederom zo goed als centrale aanvaller dat het allesbehalve vanzelfsprekend is dat Klaas-Jan Huntelaar na zijn blessure met nummer negen in de basisformatie terugkeert.

Techniek

Van Persie is geen centrumspits van origine. Hij was wel voortdurend aanspeelbaar en zorgde met zijn fantastische (trap)techniek voor gevaar. Ook Wesley Sneijder rendeert uitstekend met de oud-Feyenoorder centraal in de aanval. De Ajacied hoorde net als vier dagen eerder in Bulgarije tot de uitblinkers van Oranje.

Arjen Robben, tot voor kort de absolute vedette van Oranje, viel een beetje uit de toon. In tegenstelling tot Ryan Babel op links stichtte de naar de rechtflank verbannen aanvaller van Chelsea weinig gevaar. Robben had bovendien te weinig oog voor zijn medespelers. Hij werd daarom soms uitgefloten door zijn eigen fans.

Verklaring

Doelman Edwin van der Sar had woensdagavond na afloop van de slechte vertoning geen verklaring voor het ondermaatse spel van Oranje. "Zaterdag speelden we goed tegen Bulgarije. Maar nu was het te min. We zijn kennelijk niet in staat om twee goede wedstrijden kort achter elkaar te spelen.''

Volgens Van der Sar miste Nederland "natuurlijke agressie'' tegen Albanië. "Dat viel tegen in vergelijking met de wedstrijd in Bulgarije'', meende de recordinternational. "Maar dat kan gebeuren in het voetbal.''

Van der Sar erkende dat Albanië bij een stand van 2-1 nog een strafschop had verdiend. Boulahrouz kreeg de bal tegen zijn hand. "Dat was er een, ja. Daarvoor hoef ik de herhaling niet terug te zien.''

ArenA

Bondscoaches en spelers van Oranje leken in de met veertigduizend toeschouwers goedgevulde ArenA in niets op het gezelschap dat zich anderhalve week geleden gespannen en nerveus voor de dubbele ontmoeting met Bulgarije en Albanië verzamelde.

Na twee redelijke wedstrijden binnen vier dagen waart de geest van Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij niet meer boven de ploeg. Het is weer rustig rond het Nederlands elftal. Met tien punten uit vier duels is de formatie aardig onderweg richting het EK, dat over ruim anderhalf jaar in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden.

Met een goed functionerende Van Persie in het centrum van de aanval is de positie van centrale middenvelder op dit moment het grootste zorgenkindje van Oranje. Nigel de Jong presteerde in de eerste vijftig minuten van het duel met Albanië in het hart van het elftal naar behoren.

Kracht

De controleur van Hamburger SV zorgt vooral voor fysieke kracht op een middenveld met iele spelers als Sneijder en Denny Landzaat. Stijn Schaars loste De Jong in de beginfase van de tweede helft af. Hij trad minder vaak corrigerend op dan De Jong.

Oranje nam net als vier dagen eerder in Sofia wel te weinig afstand van Albanië, dat lange tijd met tien verdedigend ingestelde spelers opereerde. Oranje mocht zich ook aanrekenen dat Albanië na de toevalstreffer van Debatik Curri in de 64e minuut nog uitzicht op een gelijkspel kreeg.

Alleen aardig en soms zelfs heel mooi voetballen is niet voldoende. Oranje moet een enorm overwicht ook nog in doelpunten leren uitdrukken.