AMSTERDAM - Marco van Basten kan woensdag in het EK-kwalificatieduel met Albanië beschikken over een volledig fitte selectie. Door het wegvallen van de geblesseerde Dirk Kuyt is de groep wel gereduceerd tot negentien man. Voor Oranje wordt het de eerste ontmoeting met Albanië in 42 jaar. Destijds won Nederland met 2-0.

Voor de bondscoach van Oranje is de nummer 75 van de Fifa-ranglijst vooral een onbekende ploeg. "Het Albanese voetbal is voor mij een onbeschreven blad. Ik weet alleen dat ze met Otto Baric een heel ervaren trainer in huis hebben." Albanië, dat uit de eerste twee groepswedstrijden één punt haalde, neemt het duel in de Amsterdam ArenA in ieder geval zeer serieus. De Oost-Europeanen zijn al tien dagen in trainingskamp in Purmerend.

Van Basten

Van Basten verwacht dat Oranje tegen Albanië zelf het spel moet maken. Hij plaatst het land in dezelfde categorie als Wit-Rusland, waarvan eerder met 3-0 werd gewonnen. "Daar kun je op inspelen door voor een andere invulling te kiezen." Daarmee doelt de bondscoach op het weglaten van een verdediger om het middenveld te versterken. "Maar de ploeg die zaterdag tegen Bulgarije speelde gewoon laten staan omdat het goed ging, is ook een optie."

De Jong

Omdat Nigel de Jong weer helemaal fit is na zijn knieklachten, kan Van Basten voor de positie centraal op het middenveld kiezen tussen de speler van Hamburger SV en Stijn Schaars. De aanval wordt hoogstwaarschijnlijk gevormd door Arjen Robben, Robin van Persie en Ryan Babel.

Koppositie

Door het 1-1 gelijkspel van zaterdag in Bulgarije moet Oranje de koppositie in groep G delen met Roemenië, dat na drie duels ook zeven punten heeft behaald. De Roemenen komen woensdag niet in actie. In de poule van Nederland speelt Luxemburg in eigen huis tegen Bulgarije, terwijl voor Slovenië een uitwedstrijd tegen Wit-Rusland op het programma staat.