PERTH - De Nederlandse hockeysters stapten woensdagochtend al om half zes uit bed om zich afdoende voor te bereiden op de laatste groepswedstrijd bij het wereldkampioenschap tegen de Verenigde Staten. Ruim vier uur later was Oranje pas echt klaarwakker. De gelijkmaker van de Amerikanen werkte als wrede wekker, waarna Nederland toch nog als glorieuze groepswinnaar aan de lange hockeydag in Perth kon beginnen: 5-2.

Oranje neemt het in de halve finale op tegen China. De Aziatische ploeg verzekerde zich van de tweede plaats in groep A door een zege van 2-0 in de laatste poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

Nederland speelde drie maanden geleden bij de Champions Trophy in Macau gelijk tegen China (1-1). Het gastland won later het toernooi, de eerste hoofdprijs in het hockey voor China.

De andere halve finale gaat vrijdag tussen titelverdediger Australië en Argentinië, dat als enige ploeg zonder puntverlies bleef tijdens de groepsronde van zeven wedstrijden in Perth.

"Na die 1-1 dacht ik heel even: waar gaan we in vredesnaam in deze wedstrijd naar toe?", gaf bondscoach Marc Lammers ruiterlijk toe. "Ik zag de koppies bij mijn speelsters heel even naar beneden gaan. Maar de ploeg stond toen pas echt op. Iedereen was plotseling bij de tijd, waarna we de wedstrijd scherp hebben uitgespeeld."

Na de doeltreffende uithaal van Ellis Verbakel in de twaalfde minuut viel Oranje stil tegen de matige Amerikanen. Uit een strafcorner, die door Janneke Schopman niet goed werd weggewerkt, kwam de ploeg van de Nederlandse speelster Melanie Meerschwam (ex-Pinok e, ex-Amsterdam) kort na de rust verrassend langszij.

De Australische toeschouwers in het Perth Hockey Stadium veerden juichend op. Bij een gelijkspel van Oranje zou het thuisland nog de eindzege in groep B kunnen grijpen, waardoor het gevreesde Argentinië, de winnaar van poule A, in de halve eindstrijd zou worden gemeden.

Nederland had echter dezelfde intenties. De ploeg van Lammers schakelde naar een hogere versnelling en dankzij treffers van Mijntje Donners, haar vijfde bij het WK, Ageeth Boomgaardt (haar vierde in Perth uit een strafcorner) en de succesvolle invalster Aniek van Hees (twee treffers in de laatste drie minuten) kwam er toch nog een fraaie eindstand in de boeken. "Het WK begint nu voor ons opnieuw", zei doelvrouw Clarinda Sinnige, die in de laatste seconde nog een Amerikaanse strafbal moest laten passeren.

Ongeslagen

Na zeven groepswedstrijden in anderhalve week kan het ongeslagen Oranje zich in alle rust prepareren op het duel in de halve finales. Pas vrijdagavond, om 20.35 uur lokale tijd (13.35 uur Nederlandse tijd) verschijnt Nederland opnieuw in de arena. "Dat is eigenlijk het enige voordeel aan zo'n vroege ochtendwedstrijd", stipte Lammers aan. "We hebben ruim een halve dag extra rust. Die pauze kunnen we heel goed gebruiken. Want de accu is aardig leeg. Door de vermoeidheid maakten we tegen die Amerikanen veel meer technische foutjes dan anders."

Indien China woensdagavond in de achtste en laatste dagwedstrijd wint van Nieuw-Zeeland, is de Aziatische ploeg als nummer twee van groep A de volgende tegenstander van Nederland. Bij een ander resultaat maakt ook Zuid-Korea, dat Schotland moet verslaan, nog een kans.

China

Lammers rekende woensdagochtend al helemaal op China, dat drie maanden geleden in eigen land de eerste hoofdprijs in het hockey veroverde, de Champions Trophy. In Macau speelden beide landen gelijk tegen elkaar (1-1).

"We weten gelukkig nu heel veel van die ploeg, omdat ze de laatste tijd zoveel internationale toernooien hebben gespeeld", legde de Brabantse bondscoach geduldig uit. "Fysiek zijn ze ijzersterk, niet zo vreemd als je zeven dagen per week hard traint. Het spel van China is echter nogal voorspelbaar. In de opbouw maken ze veel gebruik van de lange bal. Als we die goed kunnen ontregelen, zijn we al een heel eind."

Aanvalster Miek van Geenhuizen, de pingelaar van Oranje ("laat mij maar lekker pielen met de bal"), was er woensdag nog niet helemaal gerust op. "Die Chinezen lopen met z'n allen naar voren en met z'n allen naar achteren. En dat zeventig minuten lang. Ik hoop dat we het fysiek redden tegen die ploeg. Aan de andere kant ben ik blij dat we Argentinië ontlopen. Want dat is wel een heel sterk team."