VELSEN - Nooit eerder namen de lokale autoriteiten van Velsen zulke extreme veiligheidsmaatregelen rondom een voetbalwedstrijd van Telstar. Voor en tijdens het beladen Amstel Cup-duel met AZ (1-0) werd er alles aan gedaan om ongeregeldheden te voorkomen. Dat had een verlammende werking op de supporters en de spelers.

Zowel in het stadion als op het veld gebeurden er opvallend weinig bijzonderheden. De gevreesde rellen tussen Telstar en AZ bleven uit en de voetballers speelden dramatisch slecht. Dat Telstar won dankte de ploeg aan een dubieuze beslissing van arbiter Van Hulten.
In de 77e minuut pakte AZ-doelman Moens op de rand van zijn doelgebied de bal. Van Hulten meende echter, op advies van zijn grensrechter, dat de bal zich buiten het doelgebied bevond en gaf de sluitpost rood.
De daaropvolgende vrije trap werd door ex-AZ-speler Inia achter reserve-doelman Zwarthoed geschoten, 1-0. En daarmee bereikte de eerstedivisieclub verrassend de derde ronde van de Amstel Cup.

Legendarisch

Twee uur daarvoor verzuchtte Paul Rijkse, woordvoerder van Telstar, nog dat hij blij was als het half elf zou zijn. Al voor het begin van Stormvogels/Telstar - AZ was het duel al bijkans legendarisch. Het stadion werd omzoomd door tientallen agenten, toeschouwers moesten zich verplicht legitimeren bij binnenkomst en AZ-speler Barry van Galen meldde zich doelbewust af.

De wedstrijd was uiterst beladen, omdat twee jaar geleden Van Galen een zware overtreding maakte op Telstar-speler Richard Stricker. Van Galen kreeg niet eens een waarschuwing, voor Stricker betekende het einde loopbaan. De emoties lopen in Velsen nog steeds hoog op als dat incident ter sprake komt.

Voetbal vergeten

Bij een 'normale' competitiewedstrijd van Telstar houden een paar vrijwilligers - de politiewoordvoerder wil niet eens spreken van agenten - toezicht op de veiligheid. Dinsdagavond hielden tientallen agenten een oogje in het zeil. "Dit is idoot'', sprak Telstar-woordvoerder Rijkse. "Het gaat hier wel om voetbal. Dat dreigt men soms te vergeten.''

De honderden Telstar-fans die de moeite namen om - met paspoort in de hand - zich te melden op sportpark Schoonenberg, beleefden de avond van hun leven. Uiteindelijk ging het in Velsen toch nog om het voetbal.