ROTTERDAM - Excelsior blijft in de Amstel Cup en mag uitkijken naar een confrontatie, in de derde ronde, met Ajax 2 of Willem II. Dat de zege van 4-2 op stadgenoot Sparta in de tweede ronde dinsdag op ietwat gelukkige wijze tot stand kwam, daar zal niemand rouwig om zijn op Woudestein.

Feyenoord 2, wordt Excelsior wel treiterend genoemd in Spangen, waar Sparta nog altijd chauvinistisch als "de club van Rotterdam'' wordt bezongen. De rollen zijn sinds dit seizoen echter omgekeerd. Excelsior is nu de tweede club van Rotterdam en dat steekt bij Sparta-fans, van wie velen van een bezoek aan Woudestein afzagen uit vrees voor een afstraffing.

Het bekertreffen was in vergelijking met de in de twee voorgaande nacompetities zo beladen derby's echter pas na rust bij vlagen enerverend. Voor rust kwam Excelsior wel tot een treffer. Na ruim een kwartier moest Sparta-doelman Kooiman een felle schuiver van Swerts loslaten, waarna Lopes van nabij 1-0 kon intikken.

Tegenslag

Sparta kon zich slechts bij vlagen ontworstelen aan de suprematie van de Kralingers. Met name topscorer Koevermans liet zich daarbij gelden en kende zelfs tegenslag bij een kopbal na een voorzet van Monteiro, die hij recht in de handen van doelman Malkowski kopte.

Na rust had Sparta het geluk dat een schuiver van Sprockel in tweede instantie kon worden verwerkt door doelman Kooiman en de pech dat een knal van 35 meter van Rimkus en een kopbal van Koevermans allebei de lat troffen.

Ruime zege

Mtiliga leek na bijna twintig minuten in de tweede helft de derby te hebben beslist met een schuiver (2-0), maar drie minuten later kopte invaller Sanou een hoekschop van Rimkus fraai langs Malkowski (2-1). Zelfs kreeg Sanou nog twee kansen op de gelijkmaker, maar zijn eerste poging ging over en bij zijn tweede stuitte hij op doelman Malkowski. Treffers van Boutahar (3-1), Cicilia (3-2) en El Hamdaoui (4-2) bezorgden de thuisclub uiteindelijk nog een ruime zege.